1.68
satya: 1.68
Udowodnij, że dla n∊N+ i a>0 zachodzi równość:
(n√a + √a)2 = n√a2 + 2(n√a)n+2 + a
[ tam gdzie jest do potęgi n+2 powinien być pierwiastek stopnia 2n, ale nie chce mi to wejść
tutaj, tylko samo n...]
12 wrz 21:37
Eta:
pomagam
12 wrz 23:04
Eta:
korzystamy ze wzoru : (a +b)2 = a2 +2ab +b2
by uniknąć kolizji oznaczeń piszę ten wzór tak:
( b+c )2 = b2 +2bc + c2
gdzie b = n√a = a1n , c = √a = a12 i a >0
zatem mamy:
L =(a1n)2 +2 *a1n*a 12+ (a12)2=
= a2n + 2(a)1n *a12 + a= n√a2 +2a(1n + 12) +a=
=n√a2 +(2)2+n2n + a=
= n√a2 +2(n√a)n+2 +a
L=P
w ostatniej linijce jest 2*pierwiastek stopnia ( 2n) do potęgi (n +2)
bo też nie mogę go tak zapisać.
12 wrz 23:24