Romb
Radziu0890: Oblicz pole rombu o boku 17 cm, w którym długość przękątnych różnią sie o 14 cm.
Próbowałem to rozwiązac za pocmo twierdzenia pitagorasa ale nic nie wychodziło.
[0,5 (x + 14)]2 + (0,5x)2 = 172
Nic mądrego nie wychodzi.
12 wrz 20:08
Radziu0890: Dałby ktoś rade to zacząć ?
12 wrz 21:23
Bogdan:
e, f to długości przekątnych.
| | e | | f | | e2 | | f2 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = 172 ⇒ |
| + |
| = 289 ⇒ e2 + f2 = 4*289 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
oraz
| | 1 | |
e − f = 14 ⇒ (e − f)2 = 196 ⇒ e2 − 2ef + f2 = 196 ⇒ 4*289 − 2ef = 196 / * |
| |
| | 4 | |
| | ef | |
289 − 49 = |
| ⇒ P = 240 |
| | 2 | |
12 wrz 21:33
Radziu0890: e − f = 14 ⇒ (e − f)2 = 196 <− tego troche nie rozumiem, skad sie to wzieło a raczej jak
do tego doszłedłes ?
Potem użyłes wzoru skróconego mnożenia, potem podstawiłes 4*289 za e2 + f2 , dalej to już
tylko liczenie. Prosze o odpowiedz na moje pytanie.
12 wrz 22:25
Bogdan:
| | ef | |
Wcale nie doszedłem, po prostu wiem, że potrzebne jest wyrażenie e*f, bo pole P = |
| , |
| | 2 | |
a takie wyrażenie występuje w rozwinięciu wzoru skróconego mnożenia: (e + f)
2 oraz
(e − f)
2. W zadaniu narzucona jest różnica: e − f = 14, to grzech z niej nie skorzystać.
Bierzemy więc tę różnicę i podnosimy obustronnie do kwadratu po to, aby wyskoczyło nam
potrzebne e*f.
Równość: e
2 + f
2 = 4*289 wyjaśnia rysunek.
12 wrz 23:28
Radziu0890: Po głębszej analizie rozumiem, dziękuje bardzo i sam nigdy bym nie doszedl do tego zeby to
podnieść do kwadratu. (e − f = 14 )
13 wrz 09:56
Radziu0890: Jeszcze jedno pytanie, czy są inne sposby rozwiązania tego zadania ?
13 wrz 10:32
tim: Jest inny sposób. Podobny, ale ciut inny.
13 wrz 10:36
Radziu0890: Poprosze
13 wrz 10:37
tim: Skoro przekątne różnią się o 14, ich połowy różnią się o 7.
E/2 = x
F/2 = x − 7
x
2 + (x − 7)
2 = 17
2
x
2 + x
2 − 14x + 49 = 289
2x
2 − 14x = 240 /:2
x
2 − 7x = 120
x(x − 7) = 120
x = 15
x − 7 = 8
Zatem przekątne mają długość:
e = 30
f = 16
| | ef | |
Pole można obliczyć z wzoru |
| |
| | 2 | |
13 wrz 10:45
Radziu0890: Ten bardziej rozumiem.
x2 − 7x = 120
x(x − 7) = 120
nie wiem tylko jak z tego wyszło 15
13 wrz 12:43
tim: A. Wypisujesz pary dzielników 120 i szukasz różniących się o 7.
15 i 8.
B. Równanie kwadratowe.
x2 − 7x − 120 = 0
13 wrz 12:53
Poranny ptaszek: Pierwszego troszke nie rozumiem, (trudno sie odnaleźć po wakacjach)
Drugi obliczyłem x1 i x2 i wyszło pięknie.
13 wrz 15:11
Poranny ptaszek: Kurde jeden wyszedł −8 a drugi 15 ..... bryyyy
13 wrz 15:22