calki
ewel: witam, mam kolejny problem odnoscnie calek

Jak obliczyc ∫ e
2x/e
x − 1 dx
12 wrz 15:27
Abi: W mianowniku jest tylko ex a 1 jest odjęte od całego ułamka? Jeśli tak to ∫(ex−1)dx=ex −x+C
12 wrz 15:50
ewel: w mianowniku jest (ex −1)
12 wrz 16:00
Abi: to zmienia trudność zadania
zaraz pomyślę
12 wrz 16:05
ewel: bede wdzieczna
12 wrz 16:08
AS: Podstawienie: e
x = t , e
x*dx = dt
| | e2xdx | | ex*ex*dx | | t*dt | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫(1 + |
| )dt = |
| | ex − 1 | | ex − 1 | | t − 1 | | t − 1 | |
| | dt | |
∫dt + ∫ |
| = t + ln(t − 1) = ex + ln(ex − 1) + C |
| | t − 1 | |
Sprawdzam obliczając pochodną
| | ex | | e2x − ex + ex | |
( ex + ln(ex − 1) + C)' = ex + |
| = |
| = |
| | ex − 1 | | ex − 1 | |
12 wrz 16:28
Abi: chyba tak: podstawienie e
x=t czyli e
x dx=dt
| | t | | 1 | |
dostajemy ∫ |
| dt=∫(1+ |
| )dt=t+lnIt−1I+C |
| | t−1 | | t−1 | |
wracając do zmiennej x mamy e
x +lnIe
x−1I +C
12 wrz 16:33
Abi: spóźniłam się:(
12 wrz 16:35
ewel: dzieki bardzo, tylko jeszcze jedna watpliwosc ∫
t*dtt − 1 = ∫(1 +
1t−1dt
12 wrz 16:40
AS: ewel − naucz się wreszcie wpisywać porządnie ułamki.
Podaję wzorzec wpisywania
| | e2xdx | |
∫ U { e ⋀ { 2x } dx } { e ⋀ x − 1 } wynik ∫ |
| |
| | ex − 1 | |
Poćwicz − pamiętaj że U pisane dużą literą
Wyjaśniam
| t | | t − 1 + 1 | | t − 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| t − 1 | | t − 1 | | t − 1 | | t − 1 | | t − 1 | |
12 wrz 18:37
tim: Witaj As.
12 wrz 18:46
AS: Dobry wieczór tim
12 wrz 18:56
aga: Witajcie
Mam prośbę.
Proszę o podpowiedź w jaki sposób rozwiązaniem poniższego przykładu jest 5
n
| 5*52*53...5n | |
|
|
| 5*52*53...5n−1 | |
będę bardzo wdzięczna za pomoc
pozdrawiam
aga
12 wrz 22:38
b.: AS: Zdradzę Ci, jak wpisywać e^x, żeby pokazywać innym

należy poprzedzić ^ ukośnikiem \,
czyli wpisać coś takiego: e\^x
12 wrz 22:44
Bogdan:
Do agi
Czy w mianowniku jest: 5*52*53*...*5n−1 ?
12 wrz 23:17
aga: cześć dzięki za kontakt ,odpowiadam że tak, w liczniku jest prawie to samo tylko bez −1 a w
mianowniku potęga ostatnia wynosi n−1
13 wrz 08:51