liczby wymierne zadania
satya: mam do zrobienia na fakultety kilka zadań nie bardzo wiem z której strony się za nie zabrać.
1.11
Liczby a, b są liczbami naturalnymi. Każda z nich jest iloczynem czterech liczb pierwszych.
Ponadto NWD(a,b)=17, NWW(a,b)= 9180. Wyznacz liczby a,b.
1.13
Uzasadnij, że liczba sześciocyfrowa x w postaci aabbcc, gdzie a nalezy do zbioru {1,2......9},
b i c należą do zbioru {0,1,2........9} jest liczbą złożoną.
1.18
Uzasadnij, że różnica dowolnej liczby dwucyfrowej i liczby powstałej z niej po wpisaniu między
cyfrę dziesiątek a cyfrę jedności cyfry 0, jest podzielna przez 90.
1.23
Uzasadnij, że suma liczby wymiernej i niewymiernej jest liczbą niewymierną.
1.24
Wiedząc, że pierwiastek z 6 jest liczbą niewymierną, wykaż, że pierwiastek z 2 + pierwiastek z
3 jest liczbą niewymierną
12 wrz 18:17
Edek: zad 1.18
10a+b−100a−b|90
−90a|90
−a|1
c.n.d
12 wrz 18:32
Edek: zad 1.23
Komentarz:
√a − jest liczbą niewymierna
c
√a − jest również liczbą niewymierną / mnożenie liczby niewymiernej i wymiernej daje nam
niewymierną
c
√a+b − liczba niewymierna / dodawanie do liczby niewymiernej liczby wymiernej daje nam
liczbę niewymierną
| c√a+b | |
| − liczba niewymierna / dzielenie liczby niewymiernej przez liczbę wymierną daje |
| c | |
nam liczbę niewymierną
12 wrz 18:45
Bogdan:
Do zadania 1.23
Edku, treść zadania: "uzasadnij, że suma liczby wymiernej i niewymiernej jest liczbą
niewymierną" nie sugeruje, by liczba niewymierna będąca składnikiem sumy była typu √a,
czyli była pierwiastkiem kwadratowym, nie można więc wprowadzać takiego elementu
do rozwiązania ze względu na utratę ogólności rozważań.
Np. π, e są też liczbami niewymiernymi.
12 wrz 19:25
Miś:
Zad 1.11
Liczby muszą być w postaci:
a = 17 * p1 * p2 * p3
b = 17 * q1 * q2 * q3 − gdzie p,q to liczby pierwsze.
liczba 9180 = 3 * 3 * 3 * 2 * 2 * 5 * 17.
Jedynym możliwym przypisaniem tych wartości do p1,p2,p3,q1,q2,q3 jest
a = 17 * 3 * 3 * 3
b = 17 * 2 * 2 * 5
12 wrz 19:49
Janusz: 2,3 [54]
23 wrz 21:45
Janusz: −4,1 [102]
23 wrz 21:49