wartość bezwzględna
satya: 1.63
zapisz wyrażenie w prostszej postaci
a) |3x−2| dla x< 2/3
b) |x+2| + |3x−12| dla −2<=x<= 4
c) √x2 + 10x = 25 − √4x2 dla x<−5
d) √x2 + 14x = 49 − √9x2 dla −7<=x<=0
12 wrz 20:20
satya: tam w b i d powinno byc ≤, ale nie zauwazylam wczesniej tego znaczka...
12 wrz 20:24
AS: Rozwiązanie zadań opiera się na następującej definicji
x dla x ≥ 0
|x| = −x dla x < 0
a) obieram x < 2/3 np 0 ,wtedy 3x − 2 przyjmuje wartość −2 (ujemną)
Wobec tego |3x − 2| = −(3x − 2) = −3x + 2
b) obieram x = 1 wtedy x + 2 = 3 (dodatni) |x + 2| = x + 2
3x − 12 = −9 (ujemny) |3x − 12| = −(3x − 12) = −3x + 12
|x + 2| + |3x − 12| = x + 2 − 3x + 12 = −2x + 14
c) √x2 + 10x + 25 − √4x2 = √ (x + 5)2 − √(2x)2 =
|x + 5| − |2x|
Obieram x = −10 (< −5)
x + 5 = −10 + 5 = −5 |x + 5| = −(x + 5) = −x − 5
2x = 2*(−10) = −20 |2x| = −2x
|x + 5| − |2x| = −x − 5 − (−2x) = −x − 5 + 2x = x − 5
d) √x2 + 14x + 49 − √9x2 = √(x + 7)2 − √(3x)2 = |x + 7| − |3x|
obieram x = −2 (z podanego przedziału)
x + 7 = 5 (dodatni) |x + 7| = x + 7
3x = −6 (ujemny) |3x| = −3x
|x + 7| − |3x| = x + 7 − (−3x) = x + 7 + 3x = 4x + 7
12 wrz 20:57
satya: dzięki
12 wrz 21:19
Bogdan:

Można również wspomóc się rysunkiem z zaznaczonymi zadanymi przedziałami.
| | 2 | | 2 | |
a) y = |3x − 2| ⇒ y = 3|x − |
| | dla x < |
| ⇒ y = −(3x − 2) ⇒ y = −3x + 2 |
| | 3 | | 3 | |
b) y = |x + 2| + 3|x − 4| dla −2 ≤ x ≤ 4 ⇒ y = (x + 2) − (3x − 12) ⇒ y = −2x + 14
c) y =
√x2 + 10x + 25 −
√4x2 dla x < −5 ⇒ y =
√ (x + 5)2 − 2
√x2
y = |x + 5| − 2|x| ⇒ y = −(x + 5) + 2x ⇒ y = x − 5
d) y =
√x2 + 14x + 49 −
√9x2 dla −7 ≤ x ≤ 0 ⇒ y =
√ (x + 7)2 − 3
√x2
y = |x + 7| − 3|x| ⇒ y = (x + 7) + 3x ⇒ y = 4x + 7
12 wrz 21:23