ciąg
Maciek: Trzy liczby są kolejnymi wyrazami malejącego ciągu geometrycznego.Suma tych liczb jest równa
26.Jezeli do tych liczb dodamy odpowiednio 1,6,3, to otrzymamy kolejne wyrazy ciagu
arytmetycznego .Oblicz wyrazy ciągu geometrycznego
12 wrz 21:29
Eta:
x, y, z −−− tworzą ciąg geom i x+1, y+6 , z +3 −−− tworzą ciąg arytm.
to z def. tych ciągów otrzymamy dwa równania:
y
2 = x*z i 2( y +6) = x +1 + z +3
oraz z treści zad. : x +y +z = 26
rozwiąż układ tych równań
wyznacz x , y , z
pamiętając ,że ciąg geometryczny ma być malejący.
odp powinna być:
18, 6, 2
13 wrz 00:01
Maciek: Nie wychodzi mi

mógłby ktoś to obliczyc?
13 wrz 15:39
Eta:
ok

porządkujesz drugie równanie:
2y +12 = x +z +4 => x +z = 2y +8
więc podstawiając do trzeciego równania otrzymasz:
2y +8 +y = 26 => 3y = 18 =>
y=6
pierwsze równanie zatem ma postać:
x*z = 36 i drugie: x +z = 20
zatem x = 20 −z
to: ( 20 − z )*z = 36 => z
2 −20z +36 =0
policz Δ−tę i z
1 i z
2
oraz x
1 i x
2
wybierz tylko te : x, y, z , by ciag był malejacym
teraz już powinieneś dojść do tego wyniku ,który Ci wczorajpodałam.
Powodzenia
13 wrz 15:56
Maciek: Dziękuję
13 wrz 16:00