równanie
Suzzzi: (x−3)(x+6)=0
Jakie x spełniają podaną zależność ?
Proszę o obliczenia i wszystkie możliwe rozwiązania.
Z góry dziękuję
12 wrz 14:41
Megi:
więcej czasu zajęło Ci pisanie postu , niż rozwiązanie tego banalnego równania:
a *b =0 <=> a =0 lub b =0
( x −3) *( x+6)=0 <=> ...... dokończ
12 wrz 14:51
Suzzzi: (x−3) = 0 v (x+6) = 0 ? no i jak mam x obliczyć ?
nie ogarniam tego
12 wrz 14:53
Megi:
x −3 =0 => x = 3
x +6 =0 => x = ..... ile?
12 wrz 14:57
Suzzzi: −6 ?
12 wrz 14:59
Megi: ok

no i co tu było takiego trudnego?
12 wrz 15:00
Suzzzi: aa..

no spoko
dzięki
12 wrz 15:02
Megi:
To podaj mi teraz rozwiazanie takiego równania:
( 2x − 6)( 5 −x)=0
czekam
12 wrz 15:03
Suzzzi: (2x − 6)(5 −x)=0 ⇒ (2x − 6) = 0 ⋁ (5 − x) = 0
2x − 6 = 0 ⇒ x = 3
2x − 6 = 0
2x = 6|:2
x =3
5 − x = 0 ⇒ x = 5
5 − x = 0
−x = −5 |:(−1)
x = 5
12 wrz 15:08
Megi: 
Powodzenia !
12 wrz 15:09
Suzzzi: Dzięki wielkie
12 wrz 15:10
Megi:
Można też pamięciowo ( tak , jak
dzieci w przedszkolu 
5 −x = 0 pytamy? ile należy odjąć od pięciu by otrzymać zero ?
dzieci odpowiedzą
5 więc : x = 5
2x −6 =0
przez ile należy pomnożyć 2 by otrzymać 6?
dzieci odpowiedzą : przez
3
bo 2*3 − 6 = 0
więc x = 3
12 wrz 15:15