matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.10.2018
Zadania
Odp.
4
Kuba:
Reszta z dzielenia l. Całkowitej przez 4 jest równa 3 a reszta z dzielenia tej liczby przez 5 jest równa 4. Wykaż że reszta dzielenia tej liczby przez 20 jest równa 19.
4
Karol:
Hej, Jest ktoś w stanie wypowiedzieć się na temat różnicy w zbiorach Kiełbasy 2015−... a 2018−...?
24
Kasia:
Witam. Mam pewną wątpliwość odnośnie zadania z podręcznika z Nowej Ery. Wyznacz wartości parametru m tak, aby x
1
, x
2
równania x
2
+mx+2m−3=0 spełniały warunek
16
Batnam:
1. x(x
2
+ 3x + 2x) − 3x
2
= 2x + 125 2. 2x
3
− (x − 4)
2
− 8x = (4 − x)(4 + x) + 22
3
Kamila:
Wykaż, że: lim(1/2x−5)=−3
1
d:
Jaka jest suma ciągu arytmetycznego 1+2+3+...+(n−3)+(n−2)+(n−1)
6
misieq:
Pomoże ktoś mi z tym :v? Chodzi mi to, jak rozwiązać te zadania od 6 do 11. Jakby ktoś mógłby mnie po krótce
2
nieumiejaca:
1. Wykazać, że sin2x / (1 + cos 2x) * cosx / (1 + cosx) = tg1/2x 2. Uzasadnij, że liczba sin10 * cos10 * cos 20 * cos 40 jest 8 razy mniejsza od liczby sin80
8
pike:
Czesc, wyjasni mi ktos krotki przyklad z funkcji wykladniczej? Jest cos takiego:
3
Tedik222:
Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie długości 6pierwiastków z 3 i kącie między ramionami równym 120 stopni.
7
Lil01:
Hej, wytłumaczyłby mi ktoś to zadanie ? Pole n−kąta foremnego jest równe 54. Oblicz pole koła wpisanego w ten n−kąt, gdy n=3
5
micarek9:
−2−2
√
2
2
4
Meumann:
Mamy f(x), a g(x)=f(2−x). Zatem,
1
Tekashi:
:::rysunek::: Dwa sąsiednie boki prostokąta ABCD mają długość: AB=7 BC=3 Z punktu D (prawy dolny róg)
2
Jula:
... uzasadnij,że x=16
5
+2
1
5
jest podzielne przez 33
2
hitman69:
:::rysunek::: Dwa sąsiednie boki prostokąta ABCD mają długość: AB = 7 BC =3 Z punktu D poprowadzona prostą
1
nieumiejaca:
zad 540 ze zbioru Kiełbasy I. Udowodnić tożsamość
5
roccerrr1:
Rozwiąż równanie:
4
hitman69:
zadanko za zadanko?
2
Ola:
Prosta o równaniu y=ax tworzy z osią x kąt, którego tangens równy jest 1. Wyznacz równanie prostej równoległej do danej prostej przechodzącej przez punkt:
3
gostek13:
Hej, potrzebuję pomocy Ma wyjść, że a=b, a=c, tylko nie wiem jak do tego dojść.
1
Jula:
−(0,002)
−
3
+(
1
50
)
−
3
2
Alicja:
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu przykładów:
1
Jula:
(−0,001)
−
3 +(
1
100
)
−
3=
3
Lora:
Sin1/2x>1/2 przedział <0,π>
2
kabaczek:
7
log
8
3
− 3
log
8
7
0
m:
Powiedzmy, że mam funkcję rosnącą na przedziale [a,b] i f(a) * f(b) < 0. Chcę znaleźć miejsce zerowe f na przedziale [a,b]. Zapisuję równanie f(x) = 0 w postaci x = g(x), przy czym |g'(x)|
4
Olee:
Dany jest kwadrat ABCD o boku długości 1. Na przekątnej AC wybieramy punkt E a na boku AB punk F tak aby AE=EF=FB. Oblicz pole czworokąta CEFB
7
marek_s:
Wg mnie prawidłowa jest odpowiedź Nie, ponieważ D. Jest to przykład liczby, która przeczy tezie, że jeśli jest podziel.na przez 10 i 15, to jest podzielna przez 150. Żeby udowodnić, że
6
marek_s:
Z geometrii analitycznej. Mamy trójkąt ABC, gdzie AC=AB i kąt BAC=60 stopni (co daje trójkąt równoboczny wg mnie) i na AC odłożono odc AK=
1
4
i na AB odłożono AL=
2
7
. Trzeba
1
I :
Podaj wzór funkcji liniowej spełniającej warunek f(2x−3)=x+g(x) gdzie g− funkcja liniowa przechodzaca przez punkty A=(−2,3) B=(−4,5)
1
luc:
−4x +(m+1)x+ 3≤0