Dwa sąsiednie boki prostokąta ABCD mają długość: AB = 7 BC =3 Z punktu D poprowadzona prostą
która przeciela bok AB w punkcie E, a nastepnie prostą prostopadłą do preostej DE, która
przechodzi przez punkt E i przecina bok BC w punkcie F (rysunek obok). Wiedząc ze DE = 3EF
oblicz pole czworokąta DEFC.
Protokąt po kolei jak wskazówki zegara ABCD, kąt prostu tam. na dole kąt E i na boku BC jest F
α+β=90o
α+e=90⇒e=β
f=α
| 3 | EB | |||
ΔDAE∼ΔEBF⇔ | = | ⇔|EB|=1 | ||
| 3x | x |
| 6 | FB | ||
= | ⇔|FB|=2 | ||
| 3x | x |
| 1 | 1 | |||
PDEFC=7*3−( | *3*6+ | *1*2)= | ||
| 2 | 2 |