Podzielnosc
Krzysiek60: Czy to prawda ze jesli liczba jest podzielna przez 10 ,oraz jest podzielna przez 15 to jest
podzielna przez 150
Wybierz TAK poniewaz lub NIE poniewaz sposrod 4 odpowiedzi
a)... jesli liczba jest podzielna przez a i przez b to jest podzielna przez a*b
b)... liczba parzysta i nieparzysta nie maja wspolnych wielokrotnosci
c).... np liczba 300 dzieli sie przez 10 i 15 i dzieli sie przez 150
d) .... np liczba 180 dzieli sie zarowno przez 10 i przez 15 a nie dzieli sie przez 150
mam klopot z wyborem
1 paź 10:41
Krzysiek60: No bo tak jesli liczba jest podzielna przez 2 i podzielna przez 3 to jest podzielna przez 6
czyli z tego wynikaloby a) natomiast d) pokazuje co innego
Liczby parzyste i nieparzyste moga miec wspolne wielokrotnosci ale nie musza (o co tu by
chodzilo ?
1 paź 10:46
Adamm:
10 = 2*5
15 = 5*3
liczba dzieli się przez 10 ⇔ liczba dzieli się przez 2 i przez 5
liczba dzieli się przez 15 ⇔ liczba dzieli się przez 5 i przez 3
liczba dzieli się przez 10 i 15 ⇔ liczba dzieli się przez 2, 3 i 5 ⇔ liczba dzieli się przez 30
1 paź 10:56
Adamm:
każde dwie liczby mają wspólną wielokrotność
jest to ich iloczyn
1 paź 11:00
Adamm:
jeden przykład niczego nie dowodzi
to co może być na pozór intuicyjne, może okazać się zupełnie nieprawdziwe
jeśli a dzieli liczbę i b dzieli liczbę, to niekoniecznie ab dzieli tą liczbę
jest tak gdy NWD(a, b) = 1, i. e. a i b są względnie pierwsze
1 paź 11:03
Adamm:
jeśli a dzieli liczbę, i b dzieli liczbę, to NWW(a, b) dzieli tą liczbę
1 paź 11:04
marek_s: Wg mnie prawidłowa jest odpowiedź Nie, ponieważ D. Jest to przykład liczby, która przeczy
tezie, że jeśli jest podziel.na przez 10 i 15, to jest podzielna przez 150. Żeby udowodnić, że
hipoteza jest nieprawdziwa wystarczy wskazać jeden kontrprzykład. I pkt. D jest takim
kontrprzykładem.
1 paź 11:05
Krzysiek60: Witam

No tak z ta wielokrotnoscia to napisalem pochopnie
1 paź 11:07