Czy taka ścieżka przekształceń funkcji jest poprawna?
Meumann: Mamy f(x), a g(x)=f(2−x).
Zatem,
f(x)−>symetria na osi OY = f(−x) −> przesunięcie o wektor [−2,0] = f(2−x)=g(x)
Czy jest to poprawny tok przekształceń, czy powinno być na odwrót? Czy jest jakaś reguła?
1 paź 18:04
ICSP: o wektor [2 , 0] ,
(2 − x) = − (x − 2)
1 paź 18:10
Mila:

Przekształcanie wykresów funkcji:
1) f(x−a)
f(x)→T
[a,0]⇒otrzymujemy wykres y=f(x−a)
2) f(a−x)
I sposób: ( najpierw przesunięcie (translacja)
f(x)→T
[−a,0]⇒otrzymujesz wykres y=f(x+a)→S
OY⇒
wykres y=f(−x−a)
Twoje zadanie : f(2−x)
1) f(x)→T
[−2,0]⇒y=f(x+2)→S
OY⇒y=f(−x+2)
II sposób ( najpierw symetria względem OY)
f(a−x)
f(x)→S
OY⇒y=f(−x)→
T[a,0]⇒y=f(−x+a)
Przykład :
f(x)=
√x
Chcemy otrzymać wykres g(x)=f(2−x)=
√2−x
−x+2≥0⇔−x≥−2⇔x≤2
II sposób
1)
y=√x→S
OY⇔
h(x)=√−x→T
[2,0]⇒
f(x)=√−x+2
1 paź 21:24
Eta:
Ja to przekształcam tak: (jak podałaś w II sposobie)
y=f [−(x−2)]
najpierw symetria S0y i przesunięcie (translacja ) w prawo o 2 jednostki
na jedno wychodzi
1 paź 21:33
Mila:
Dziękuję, ja też wolę II sposób.
1 paź 22:02