potrzebuje pomocy z rownaniem
gostek13: Hej, potrzebuję pomocy
Ma wyjść, że a=b, a=c, tylko nie wiem jak do tego dojść.
a(x+1)−bx−c=0
1 paź 16:20
Adamm:
jeśli równość zachodzi dla każdego x, to to jest równość wielomianów, a dwa wielomiany są
równe wtedy i tylko wtedy gdy równe są ich współczynniki
1 paź 16:22
Adamm:
Dla dwóch wielomianów
anxn+...+a0
oraz
bnxn+...+b0
są one równe wtedy i tylko wtedy gdy an=bn, ..., a0=b0
kiedy współczynniki są równe, wielomiany oczywiście są równe
przeciwnie, niech anxn+...+a0=bnxn+...+b0 dla każdego x
wtedy dla każdego x, (an−bn)xn+...+a0−b0 = 0
zatem (an−bn)xn+...+a0−b0 ma nieskończenie wiele pierwiastków,
ale jest wielomianem co najwyżej n−tego stopnia, co jest możliwe tylko
wtedy gdy jest to wielomian zerowy
skąd musi być an=bn, ..., a0=b0
1 paź 17:22
Eta:
Krótko i na temat
ax+a=bx+c
a=b i a=c ⇒ a=b=c
1 paź 22:49