matematykaszkolna.pl
Ustawiamy w rzędzie Maciess: Losowo ustawiamy w rzędzie 7 dziewcząt i 8 chłopców. Oblicz prawdopodobieństwo, że b)wszystkie dziewczęta stoją obok siebie. |Ω|=15! D−dziewczyna C−chłopiec DDDDDDDCCCCCCCC CDDDDDDDCCCCCCC CCDDDDDDDCCCCCC CCCDDDDDDDCCCCC CCCCDDDDDDDCCCC CCCCCDDDDDDDCCC CCCCCCDDDDDDDCC CCCCCCCDDDDDDDC CCCCCCCCDDDDDDD Mamy 9 takich przypadków
 9*8!7! 9!7! 
P=

=

15! 15! 
Czy metoda i wynik są poprawne?
1 paź 17:24
hitman69: zadanko za zadanko?
1 paź 17:53
PW: Tak, ale opis zbioru zdarzeń sprzyjających mógłby być zgrabniejszy. Niech d oznacza ciąg złożony z 7 dziewcząt. Zbiór złożony z d i 8 chłopców ma 9 elementów, może być więc ustawiany na 9! sposobów. Ponieważ d można utworzyć na 7! sposobów, wszystkich ustawień spełniających warunki zadania jest 9!•7! I nic nie rysuję!
1 paź 18:23
Maciess: Dziękuje PW! Nie pomyślałem żeby ten zbiór 8 dziewczynek przestawić jako "jedną całość". Świetny sposób. Brakuje mi pewnej intuicji w rozwiązywaniu tych zadań, więc muszę się posiłkować takimi malunkami.
1 paź 18:31
PW: Dlatego pisałem emotka Zwróć uwagę, że na ilustracji traktujesz dziewczęta i chłopców jak czerwone i czarne nierozróżnialne kule, dopiero przy rachunkach przemycasz (nie pisząc tego wyraźnie\) fakt, że ludzie to nie kulki i można ich przestawiać (dziewczęta między sobą i chłopców między sobą). Metoda z ustaleniem wybranego ciągu 7 dziewcząt i przestawianiem go z 8 chłopcami lepiej tłumaczy dlaczego 9!•7!.
1 paź 18:44