pls
nieumiejaca: 1. Wykazać, że sin2x / (1 + cos 2x) * cosx / (1 + cosx) = tg1/2x
2. Uzasadnij, że liczba sin10 * cos10 * cos 20 * cos 40 jest 8 razy mniejsza od liczby sin80
3. Wykaż, że dla dowolnych katów x,y zachodzi równosc (cosx + cosy) + (sinx + siny) =
4cos[(x−y) / 2]
4. Wykaż że równosc sin2x + sin2y + sin2(x+y) = 4cosx * cosy * sin(x+y) jest prawdziwa dla
dowolnych liczb rzeczywistych x i y
to sa zadania ze zbioru Kiełbasy I (541−545)
1 paź 18:53
PW: 2. Stosuj wzór
2sinαcosα=sin(2α),
albo dokładniej
(kilka razy).
1 paź 19:00
Leszek: 2) sin 10°*cos 10°*cos 20° * cos 40° = (1/2)*sin 20° *cos 20°*cos 40°=
= (1/4)*sin 40° *cos 40° = (1/8) sin 80° , ......dokoncz ! !
1 paź 19:03