Rozwiąż równanie
roccerrr1: Rozwiąż równanie:
√x−4+4√x−8 − √x−7+2√x−8 = 1 − √x−8 jest pod całym pierwiastkiem
podstawilem za t =√x−8 ,⇒ t2 = x−8 ⇒ x= t2 + 8
Po przeksztalceniach Zatrzymałem się na |t+2|− |t+1| = 1
Co dalej !?
1 paź 17:37
ICSP: t = √x − 8 ⇒ t ≥ 0.
1 paź 17:40
roccerrr1: Zrobiłbyś zadanie do końca, bardzo mi na tym zależy a nie rozumiem. odpowiedz to x∊ <0,∞)
1 paź 17:44
roccerrr1: x∊ < 8 , ∞ ) ****
1 paź 17:44
ICSP:
t + 2 − t − 1 = 1
1 = 1
tożsamość, więc każda liczba z dziedziny (x ≥ 8 ) jest rozwiązaniem.
1 paź 17:46
Mila:
x≥8
x−4+4√x−8=(2+√x−8)2
x−7+2√x−8=(1+√x−8)2
(x−4+4√x−8){1/2)−(x−7+2√x−8)1/2=1
2+√x−8−(1+√x−8)=1
2+√x−8−1−√x−8=1
1=1
każda liczba x≥8 spełnia równanie
1 paź 20:26