Podobieństwo
Tekashi:

Dwa sąsiednie boki prostokąta ABCD mają długość: AB=7 BC=3 Z punktu D (prawy dolny róg)
poprowadzona prostą
która przeciela bok AB w punkcie E, a nastepnie prostą prostopadłą do preostej DE, która
przechodzi przez punkt E i przecina bok BC w punkcie F (rysunek obok). Wiedząc ze DE = 3EF
oblicz pole czworokąta DEFC.
Prostokąt po kolei jak wskazówki zegara ABCD, kąt prosty przy punkcie F tam. na dole na boku AB
jest punkt E i na boku BC jest punkt F
A(lewy dolny)
B(prawy dolny)
C(prawy góry)
D(lewy górny)
F na prawym boku
E podstawie na dole