Trygonometria
Ola: Prosta o równaniu y=ax tworzy z osią x kąt, którego tangens równy jest 1. Wyznacz równanie
prostej równoległej do danej prostej przechodzącej przez punkt:
a) P=(−5,1) b) P=(3, − 4)
1 paź 16:21
the foxi:
a=tgα=1
y=x
prosta równoległa ma ten sam współczynnik kierunkowy
y
a=x+b
1=−5+b ⇒ b=6
y
a=x+6
teraz Ty zrób b)
1 paź 16:30
xyza: tangens jest rowny 1 , zatem wspolczynnik kierunkowy tej prostej wynosi a = 1
prosta rownolegla ma ten sam wspolczynnik
zatem podstawiajac do y=ax+b −−> mamy y = x + b
podstaw punkt P, a otrzymasz b
1 paź 16:31