Reszta z dzielenia
Kuba: Reszta z dzielenia l. Całkowitej przez 4 jest równa 3 a reszta z dzielenia tej liczby przez 5
jest równa 4. Wykaż że reszta dzielenia tej liczby przez 20 jest równa 19.
1 paź 23:27
ICSP: n = 4k + 3
n = 5l + 4 , k, l ∊ Z
Pomnóż pierwsze przez 5, drugie przez 4 a następnie odejmij równania stronami.
1 paź 23:31
Eta:
a=4k+3 /*5
a=5t+4 /*4
5a=20k+15
4a=20t+16
− −−−−−−−−−−−−−
a= 20(k−t)−1 = 20(k−t)−20 +19 = 20(k−t−1)+19 , r=19
1 paź 23:32
Kuba: Dzięki wielkie już wszystko rozumiem
1 paź 23:41
Eta:
1 paź 23:43
Adamm:
z chińskiego twierdzenia o resztach
n = 4 mod 5 ⇒ n = 4 lub 9 lub 14 lub 19 mod 20
n = 3 mod 4 ⇒ n = 19 mod 20
więc
n = 19 mod 20
2 paź 07:31