Znajdź pierwiastki równań kwadratowych
Batnam: 1. x(x2 + 3x + 2x) − 3x2 = 2x + 125
2. 2x3 − (x − 4)2 − 8x = (4 − x)(4 + x) + 22
1 paź 21:57
Bleee:
I w czym tkwi problem?
1 paź 21:59
Batnam: Jestem w 3gim i utknąłem na tym, już cały dzień główkuję i nadal nic a mam to na jutro
1 paź 22:01
Eta:
To nie są równania kwadratowe ! tylko równania stopnia trzeciego
Sprawdź czy wszystko dobrze przepisałeś!
1 paź 22:15
Bleee:
Jeżeli w pierwszym przykładzie w nawiasie nie ma 2x tylko 2 to wystarczy wymnozyc, zredukować
co się da i otrzymasz
x3 = 125
Wybacz, ale możesz być nawet w 6 klasie podstawówki, takie działania nie powinny stanowić dla
Ciebie problemu (mnożenie, dodawanie, odejmowanie)
1 paź 22:20
Batnam: W 1. zrobiłem błąd zamiast (x2 + 3x + 2x) powinno być (x2 + 3x + 2), ale nadal nie wiem jak
to zrobić, a drugi przykład bez błędu przepisałem
1 paź 22:21
Bleee:
W drugim natomiast bedzie:
x3 = 27
1 paź 22:22
Batnam: Polecenie mam napisane jako wyznasz pierwiastki równania czyli jakie to będzie w 1. i 2. jeśli
można prosić
1 paź 22:25
Adam: A jak według Ciebie to będzie? Główkujesz cały dzień i co zapisałeś?
1 paź 22:26
Bleee:
Czyli chcesz odpowiedź... nawet nie próbując robić to zadanie
To ja dziękuję... może ETA się zlituje i da Ci gotowca bo tylko na to tutaj liczysz z tego co
widze
1 paź 22:26
Bleee:
A jeżeli z postaci x3= 27 nie potrafisz wyznaczyć pierwiastków to chyba coś nie tak jest z
Twoją wiedzą wynoszona z lekcji
1 paź 22:27
Eta:
1/ wymnażasz
x3+3x2+2x−3x2=2x+125 po redukcji wyrazów otrzymasz :
x3=125
x=5
2/ 2x3−x2+8x−16 −8x=16−x2+22
2x3 =54
x3=27
x=3
1 paź 22:27
Eta:
No i "dała" ........gotowca
1 paź 22:28
Batnam: Nie ale problem w tym że jak wszędzie to widzę to jest napisane, że mam z tego Δ wyliczyć ale
tam z jeden strony jest 0, a jak bym stronami nie zamieniał nie kombinował to po żadnej nie
wychodzi 0 więc już nie wiem czy nawet o dobrym typie równania szukałem z tego co tu piszecie
1 paź 22:28
Batnam: Dziękuje czyli tu jednak nie trzeba było wyliczać Δ?
1 paź 22:31
Adam: Nie, Δ z równania postaci ax2+bx+c=0.
1 paź 22:32
Bleee:
Tak... Tutaj Δ nie liczysz. Δ (na swoim poziomie nauczania) liczysz tylko jeżeli najwyższą
potęga będzie 2
1 paź 22:34