matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matematyka
Tedik222:
Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie długości 6pierwiastków z 3 i kącie między ramionami równym 120 stopni.
1 paź 18:18
PW:
Wzór na promień okręgu wpisanego
https://matematykaszkolna.pl/strona/542.html
Długość boku a masz podaną, b i c są jednakowe, do policzenia za pomocą twierdzenia sinusów.
1 paź 18:32
Eta:
Z trójkątów "ekierek" : dane jak na rysunku to P(ABC)=3*3
√
3
=9
√
3
Obwód : 2p=12+6
√
3
to p=6+3
√
3
= 3(2+
√
3
)
P
9
√
3
P=rp ⇒ r=
=
=......... dokończ
p
3(2+
√
3
)
1 paź 21:24
Mila:
Dobry wieczór
Eta
, zobacz tam, czy nie popełniłam nieścisłości
https://matematykaszkolna.pl/forum/378324.html
1 paź 21:27