Funkcja wykladnicza
pike: Czesc, wyjasni mi ktos krotki przyklad z funkcji wykladniczej? Jest cos takiego:
2x+3 + 2x = 54
2x * 23 + 2x = 54
8 * 2x + 2x = 54
9 * 2x = 54 /:9
2x = 6
x = log2 6
Powie mi ktos skad sie w czwartej linicje tak nagle wzielo 9? Nie rozumiem.
1 paź 18:36
ICSP: Jeżeli masz 8

i dodajesz do tego jedno

to ile masz

?
1 paź 18:38
Adamm:
8 * 2x + 2x = (8+1) * 2x = 9 * 2x
1 paź 18:40
pike: Ale co tam niby dodalem? Przeciez jest mnozenie... Nadal nie rozumiem.
1 paź 18:40
Adamm:
rozdzielność mnożenia względem dodawania
(a+b) * c = ac+bc
1 paź 18:41
pike: No ale jak? Jak z 8 * 2x + 2x zrobilo sie nagle 9 * 2x?
1 paź 18:43
PW: No osiem, kurde, jabłek plus jedno jabłko. 2x wyszło za mąż i zmieniło nazwisko na "jabłko".
1 paź 18:49
Mila:
Podstaw: 2
x=a wtedy masz :
8*a+a=54
9a=54
dalej już wiesz
1 paź 18:50
Maciess: Może na jednostkach? To tak samo jak dodajesz 3cm+2cm=5cm
3*1cm+2*1cm=5cm
Potraktuj 2x jak jednostke, niektórym w ten sposób łatwiej jest zrozumieć.
1 paź 20:21