Obliczanie koła wpisanego w trójkąt
Lil01: Hej, wytłumaczyłby mi ktoś to zadanie ?
Pole n−kąta foremnego jest równe 54. Oblicz pole koła wpisanego w ten n−kąt, gdy n=3
1 paź 18:13
1 paź 18:15
Lil01: kompletnie mi to nie wychodzi obliczyłam a i wyszło mi 24√3 a dalej to już w ogóle wychodzą
mi jakiejś liczby z kosmosu
1 paź 18:28
ICSP: Pole koła wpisanego :
| | 1 | | π | | π | | 3a2 | | π a2 | |
P = πr2 = π * ( |
| h)2 = |
| h2 = |
| * |
| = |
| = |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 4 | | 4 * 3 | |
| | π | | a2√3 | | √3π | |
= |
| * |
| = |
| * PΔ =... |
| | √3 * 3 | | 4 | | 3 | |
1 paź 18:34
ICSP: Czasem lepiej jest działać na oznaczeniach zamiast na liczbach.
1 paź 18:36
Lil01: mam problem jeszcze z wyliczeniem tego pola trójkąta, dobrze to napisałam?
1 paź 18:48
ICSP: Pole trójkąta masz podane w treści zadania.
Wystarczy podstawić.
Jednak jeżeli koniecznie chcesz liczyć to powinno to wyglądać następująco:
1 paź 18:50
Lil01: aaaaaa rozumiem juz, dziękuję za pomoc
1 paź 18:52