matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działania na potęgach
Alicja:
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu przykładów:
5
a) (1
)
2
* (−0,375)
3
*
3
2
14
* (−5
1
3
)
3
= ?
9
(5
1
0 + 5
1
8) * (3
4
)
3
b)
= ?
(5
1
6 + 5
1
4) * 9
5
1 paź 14:12
piotr:
14
2
*3
3
*3
2
*16
3
a) =
9
2
*2
3
*14*3
3
1 paź 14:23
piotr:
5
10
(1+5
8
)*3
12
b) =
5
14
(1+5
2
)*3
10
1 paź 14:26