Wykaż prostopadłość odcinków
marek_s: Z geometrii analitycznej. Mamy trójkąt ABC, gdzie AC=AB i kąt BAC=60 stopni (co daje trójkąt
równoboczny wg mnie) i na AC odłożono odc AK=14 i na AB odłożono AL=27. Trzeba
udowodnić, że wektory BK i CL są prostopadłe. Jak rozumiem trzeba użyć iloczynu skalarnego?
1 paź 08:06
Bleee:
Tak i tak
1 paź 08:21
marek_s: Ale jak to zrobić. Potrafiłbym tylko sposobem wyznaczenia długości BK i CL z tw. cosinusów i
potem z liczenia kątów. Ale chodzi mi o to jak tu uzyć iloczynu skalarnego.
1 paź 08:26
Bleee:
Znając AK i AB i znając kat pomiędzy nimi potrafisz wyznaczyć BK?
Analogicznie CL?
1 paź 08:30
marek_s: Wiem, ale mi chodzi o metodę rozwiązania. Żeby rozwiązać to zadanie używając iloczynu
skalarnego. Ja umiem wyznaczyć BK i CL tylko z tw. cosinusów, a to nie ten temat zajęć.
1 paź 08:33
Bleee:
Nie zrozumiałeś mnie... Znasz wektory AK i AB, czy na podstawie tego jesteś w stanie wyznaczyć
wektor BK?
Analogicznie CL
1 paź 10:06
marek_s: Aha. Wg mnie wektor BK to wekt. AK−wektAB. Wektor CL to wekt.Al−wekt.AC. Ale co dalej?
1 paź 10:18