matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.4.2020
Zadania
Odp.
0
Szymczak:
W trójkącie ABC punkt D jest środkiem odcinka AB , punkt E leży na boku BC . Odcinki AC i DE są równoległe. Odcinek AC ma długość 22 cm , odcinek DB ma długość 8 cm i CE
1
TłumokMatematyczny:
Jaka jest najmniejsza liczba naturalna która jest mniejsza od 100 i której reszta z dzielenia przez 5 jest równa 1?
2
KAsia:
Witam czy jest tu ktos w stanie mi to wytłumaczyc ? prosze o pomoc .
0
Jakub:
Na podstawie danych zamieszczonych w tablicy poniżej oblicz dominantę a następnie podaj jej interpretację.
5
TłumokMatematyczny:
Korony chyba nie mam.
4
Bolo:
Witam, W jaki sposób rozpatrzeć taką granicę:
1
Karolina:
Z pięciu przedmiotów, wśród których są dwa wadliwe, wybieramy losowo bez zwracania dwie sztuki. Niech X oznacza liczbę sztuk wadliwych w próbie. Znaleźć rozkład zmiennej
0
Karolina:
Wyznacz rozkład minimum dwóch niezależnych zmiennych losowych o rozkładach wykładniczych. HELP PLEASE <!>
9
TłumokMatematyczny:
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych, które są większe od 10, mniejsze od 80 i ktorych reszta z dzielenia przez 4 jest rowna 3
7
Olexx:
Wyznaczyć p tak, aby liczba 3 była pierwiastkiem wielomianu 𝑊(𝑥) = 𝑥3 − 5𝑥⋀2 + 𝑝𝑥 + 1. Wyznacz pozostałe pierwiastki dla
4
TłumokMatematyczny:
Oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 3, które są trzycyfrowe.
1
izi:
1.liczby 0 i 3 są odpowiednio równe trzeciemu i piątemu wyrazowi pewnego siedmiowyrazowego ciągu arytmetycznego. Naszkicuj wykres tego ciągu
1
Andrzej:
Obwód trójkąta A1B1C1 jest o 10cm krótszy od obwodu trójkąta ABC. Wiadomo, że trójką A1B1C1 jest podobny do trójkąta ABC w skali 1/6. Oblicz obwód trójkąta ABC.
4
456:
1.liczby 0 i 3 są odpowiednio równe trzeciemu i piątemu wyrazowi pewnego siedmiowyrazowego ciągu
1
456:
Suma 100 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jest równa 2175 oraz a51=22. Wyznacz ten ciąg.
0
acidkg:
Cześć, mam problem z tymi zadankami dowodowymi, byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki
8
Bolo:
Witam, czy mógłby mi ktoś rozpisać ten przykład żebym wiedział jak obliczać granice z takiego typu
7
Jakub:
Wzrost w centymetrach 7 uczniów Gimnazjum nr 2 w Kole jest następujący: 127,129,130,126,129,128,129 cm. Wskaż Dominantę i Medianę.
5
Jakub:
Wskaż dominantę i medianę na podstawie danych w tablicy poniżej. Tablica 8. Uczniowie klasy Ia LE w Koninie według ocen ze statystyki za pierwszy semestr w roku
0
Karolina:
Z pięciu przedmiotów, wśród których są dwa wadliwe, wybieramy losowo bez zwracania dwie sztuki. Niech X oznacza liczbę sztuk wadliwych w próbie. Znaleźć rozkład zmiennej
5
lolek:
Dzień dobry wszystkim ! Dane są wielomiany:
2
Elowina:
Wiedząc że suma 1 i 3 wyrazu ciągu arytmetycznego (a
n
)jest równa 4 zas iloczyn 2i 4 wyrazu tego ciągu jest równy 16 wyznacz 1 wyraz i różnice ciągu (a
n
)
1
KJK:
Dane są okręgi: o
1
: (x−3)
2
+(y−m)
2
=2
0
ula:
Niech f:{1,2,3}→{1,2,3} bedzie funkcją. Ile jest fukcji g:{1,2,3}→{1,2,3} takich że f(x)=g(x) dla co najmniej jednego x ∊{1,2,3}.
11
krzys:
Co oznacza określenie "fixed real numbers" po polsku?
7
lolka:
Dany jest trójkąt równoboczny o boku o długości: pierwiastek z 12. Oblicz długość wysokości tego trójkąta oraz długości promieni okręgów opisanego i wpisanego w
12
Kasia:
1.Rozwiąż równanie: 2x
3
+ 3x
2
+ 3x + 1 = 0 2. Rozwiąż nierówność: −2(x − 5)
2
(x
2
− 1)(x+1)≥0.
2
Staś:
Oblicz trzeci wyraz ciągu określonego wzorem a
n
=(−2)
n
∙((2−n
2
))/(1−n) I czy to jest dobrze że wynik wyszedł mi −28?
1
Andrzej:
Oblicz promień okręgu wpisanego i promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 12cm i 4cm.
3
Wiola:
Sprawdź, czy trójkąt o bokach 5√3 ,3√7 ,4√3 jest ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny?
2
bdjuy:
Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć podane całki podwójne po wskazanych obszarach: ∬xy dxdy, D: x
2
+ y
2
≤ 1,
x
√
3
≤y≤x
√
3
5
Ash:
Znajdź wszystkie liczby x, które spełniają równanie x
3
= lim(
√
(y+x)(y+x
2
)
−y) (y dąży do nieskończoności) i równocześnie spełnia nierówność x
3
>x . Nierówność prosta sprawa
9
Rykers:
Witam pomoże ktoś albo da jakąś wskazówkę jak to wykonać
14
Mateusz:
2−n
1
Wykaz granice ciagu
jest −
3n+1
3
5
Karlo:
1) Nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu 𝑊(𝑥) = 3𝑥⋀3 + 5𝑥⋀2 + 2𝑥 − 6 przez dwumian 𝐹(𝑥) = 𝑥 − 1
20
Gangster:
jaka jest pierwsza liczba ktora przy dzieleniu przez 4 daje reszte 3?
3
lola456:
Witam, czy mogłabym prosić o sprawdzenie rozwiązanie poniższego zadania z szeregów?
5
inkognito:
Dla jakiej wartości prosta y=mx−5 nie ma punktów wspólnych z prostą y=7x−8
8
Kamela:
Hej wszystkim, Zna ktoś jakieś dobre programy do pisania zadań z matematyki?
6
Julciaaa:
1. Rozwiąż równania: a) 8𝑥⋀3 − 8𝑥 + 3 = 0
2
Karoleq:
1. Rozwiąż równania: a) 8𝑥⋀3 − 8𝑥 + 3 = 0
6
xyz:
Wyznacz równania stycznych do okręgu (x − 2
√
3
)
2
+ (y − 1)
2
= 16 Styczne nachylone są pod kątem 120 stopni
1
Jakub:
Wskaż dominantę i medianę na podstawie danych w tablicy poniżej. Tablica 8. Uczniowie klasy Ia LE w Koninie według ocen ze statystyki za pierwszy semestr w roku
0
kola:
Zadanie z analizy
(1+x
n
(n(x−1)−1))(x+1)
n(n+1)(2n+1)
Pokaż że
≤
dla x∊R oraz
(x−1)
3
(x
2n
−1)
6
n∊N.
1
Jakub:
Wzrost w centymetrach 7 uczniów Gimnazjum nr 2 w Kole jest następujący: 127,129,130,126,129,128,129 cm. Wskaż Dominantę i Medianę.
6
szkoła:
Dany jest trójkąt równoramienny ABC o katach 50
o
,50
o
,80
o
. Obieramy punkty D,E odpowiednio na bokach BC i AC tak że kąt BAD=50
o
oraz kąt ABE=30
o
. Oblicz miarę kąta BED.
1
miniek:
Funkcja kwadratowa jest określona wzorem f(x) = −2(x + 3)(x – 5). Liczby x1 oraz x2 są różnymi miejscami zerowymi funkcji f(x). Wyznacz x1 + x2
1
poziomka:
Kulę o promieniu R puszczono swobodnie po równi pochyłej z wysokości H. Oblicz prędkość środka kuli na końcu równi, jeżeli stacza się bez poślizgu.
0
Jakub:
Mam zadanie ze statystyki na zdjęciu−obliczyć/wskazać dominantę i medianę,ale nie wiem jak je tutaj umieścić.Może byłby ktoś tak miły,żeby mi
0
Jakub:
Mam zadanie na zdjęciu ale nie wiem jak je tutaj umieścić.Może byłby ktoś tak miły,żeby mi pomóc i mógłbym przesłać na maila? Byłbym bardzo wdzięczny.
2
Olka:
A.(cos(90−38)−cos38)
+ 2sin38*sin(90−38)−cos 180
6
Ludwik:
1.Rozwiąż równanie: 2x
3
+ 3x
2
+ 3x + 1 = 0 2. Rozwiąż nierówność: −2(x − 5)
2
(x
2
− 1)(x+1)≥0.