Zadanie z granicą
Ash: Znajdź wszystkie liczby x, które spełniają równanie x3= lim(√(y+x)(y+x2)−y) (y dąży do
nieskończoności) i równocześnie spełnia nierówność x3>x . Nierówność prosta sprawa
rozwiązanie to x∊(−1;0)∪(1;+nieskonczonosc). Problem natomiast mam z pierwszym równaniem, czy
ktoś ma pomysł jak je ugryźć?
6 kwi 13:44
Ash: Dodam jeszcze że jest to zadanie z poziomu licealnego
6 kwi 13:48
wredulus_pospolitus:
| | (y+x)(y+x2) − y2 | |
P = limy |
| = |
| | y[√(1 + x/y)(1 + x2/y) + 1] | |
| | yx2 + yx + x3 | |
= limy |
| = x2 + x |
| | y[√(1 + x/y)(1 + x2/y) + 1] | |
więc masz: x
3 = x
2 + x
6 kwi 13:48
Ash: Czy z tego nie wychodzi x3=(x2+x)/2
6 kwi 14:29
wredulus_pospolitus:
ale z czego niby 'to wychodzi'
6 kwi 15:06
wredulus_pospolitus:
fakt ... przez 2 winno być
6 kwi 15:06