Współrzędne biegunowe, obliczyć całkę.
bdjuy: Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć podane całki podwójne po wskazanych obszarach:
∬xy dxdy, D: x2 + y2 ≤ 1, x√3≤y≤x√3
D
Bardzo proszę o pomoc z zadaniem, szukam już z godzinę, a ciągle rozwiązania brak. Prosiłbym o
rozpisanie poszczególnych kroków, żeby dało się zrozumieć.
6 kwi 13:51
Leszek: Przede wszystki zrob rysunek , kola : x2 + y2 ≤ 1 , oraz lini prostych y = x/√3 i y =
x√3
i zaznacz czesc wspolna tych obszarow
Z rysunku otrzymasz przedzial dla r = [ 0;1] oraz dla kata φ = [ π/6 ; π/3]
x= r cos φ
y= r sin φ
J = r
Wiec calkuj
6 kwi 13:58
bdjuy: Dziękuję bardzo
6 kwi 14:07