granice
Bolo: Witam,
czy mógłby mi ktoś rozpisać ten przykład żebym wiedział jak obliczać granice z takiego typu
funkcji gdzie wychodzi granica liczba/0 ?
Np. mam taki przykład
| | −11 | |
Dla x−>3+ wychodzi |
| |
| | 0+ | |
| | −11 | |
Dla 3−>x− wychodzi |
| |
| | 0− | |
Jak to teraz interpretować?
6 kwi 19:35
6 kwi 19:56
Bolo: Z reguły nie da się dzielić przez 0 więc przypuszczam, że w jednym wyszło by −∞ a w drugim +∞
ale żeby istniała granica to chyba musiałby by one wyjść te same?
6 kwi 20:01
Szkolniak: | −11 | | −11 | |
| =−∞ i |
| =+∞ − granica nie istnieje |
| 0+ | | 0− | |
6 kwi 20:11
Szkolniak: 1) x>3
x−>3
+
2) x<3
x−>3
−
Granica równa jest −
∞.
Nie powinno być w ogóle w ten sposób?
6 kwi 20:19
Bolo: To przy liczniku też trzeba zmieniać kolejnośc wyrazów w zależności od znaku, mimo że w
liczniku nie ma wartości bezwględnej?
6 kwi 20:49
Szkolniak: Chodzi Ci o 2)?
Tam wyciągnąłem z licznika i z mianownika 'minus'
6 kwi 21:00
Bolo: A tak zawsze się robi przy obliczaniu granic obustronnych i gdy wyrażenie zmienia znak to
wyciągamy minus przed wyrażenie czy tylko wtedy gdy w ułamku wystepuje moduł? Sorry, że pytam,
ale na przyszłośc chcę wiedzieć
6 kwi 21:09
Szkolniak: To tylko ułatwiło mi obliczenia:
| | 1−4x | | −(4x−1) | | 4x−1 | |
Dla x<3 twój ułamek przyjmuje postać: |
| = |
| = |
| |
| | −x+3 | | −(x−3) | | x−3 | |
| | 1−4x | | −11 | |
1) lim |
| = |
| =−∞ |
| | −x+3 | | 0+ | |
x−>3
−
| | 4x−1 | | 11 | |
2) lim |
| = |
| =−∞ |
| | x−3 | | 0− | |
x−>3
−
Jak widzisz to to samo
6 kwi 21:33