Proszę o rozwiazanie :)
Karlo: 1) Nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu
𝑊(𝑥) = 3𝑥⋀3 + 5𝑥⋀2 + 2𝑥 − 6 przez dwumian 𝐹(𝑥) = 𝑥 − 1
2) Nie wykonując dzielenia wykaż, że wielomian
𝑊(𝑥) = 2𝑥⋀4 + 5𝑥⋀3 − 7𝑥⋀2 + 18𝑥 − 8 jest podzielny przez wielomian
𝐺(𝑥) = 𝑥 + 4 .
3 ) Wyznaczyć p tak, aby liczba 3 była pierwiastkiem wielomianu
𝑊(𝑥) = 𝑥3 − 5𝑥⋀2 + 𝑝𝑥 + 1. Wyznacz pozostałe pierwiastki dla
wyznaczonej wartości p.
6 kwi 13:31
6 kwi 13:33
wredulus_pospolitus:
Przynajmniej widać uparty jest
6 kwi 13:35
wredulus_pospolitus:
szkoda, że nie ma takiego uporu w samodzielnym szukaniu odpowiedzi ... już dawno by znalazł
odpowiednią pozycję w książce, gdzie ma wyjaśnione jak zrobić te zadania ... no ale cóż ...
łatwiej poczekać na gotowca
6 kwi 13:37
janek191:
z.1
Oblicz R = W(1).
z.2
Oblicz W(−4)
Jak wyjdzie 0, to zachodzi podzielność.
6 kwi 15:26
janek191:
z.3
W(3) = 3
3 − 5*3
2 + 3 p + 1 = 27 − 45 +3 p + 1 = −17 +3p = 0
| | 17 | |
W(x) = x3 − 5 x2 + |
| x + 1 |
| | 3 | |
Dokończ
6 kwi 16:56