Bardzo proszę o rozwiązanie zadanie do dziś. Będę mega wdzięczna
Julciaaa: 1. Rozwiąż równania:
a) 8𝑥⋀3 − 8𝑥 + 3 = 0
b) 2𝑥⋀4 + 3𝑥⋀3 + 4𝑥⋀2 + 𝑥 − 2 = 0
c) 6𝑥⋀4 + 7𝑥⋀3 − 12𝑥⋀2 − 3𝑥 + 2 = 0
d) 𝑥5 − 2𝑥⋀4 − 13𝑥⋀3 + 26𝑥⋀2 + 36𝑥 − 72 = 0
e) 4𝑥⋀6 − 24𝑥⋀5 + 55𝑥⋀4 − 58𝑥⋀3 + 18𝑥⋀2 + 16𝑥 − 8 = 0
2. Nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu
𝑊(𝑥) = 3𝑥⋀3 + 5𝑥⋀2 + 2𝑥 − 6 przez dwumian 𝐹(𝑥) = 𝑥 − 1
3. Nie wykonując dzielenia wykaż, że wielomian
𝑊(𝑥) = 2𝑥⋀4 + 5𝑥⋀3 − 7𝑥⋀2 + 18𝑥 − 8 jest podzielny przez wielomian
𝐺(𝑥) = 𝑥 + 4 .
4. Wyznaczyć p tak, aby liczba 3 była pierwiastkiem wielomianu
𝑊(𝑥) = 𝑥3 − 5𝑥⋀2 + 𝑝𝑥 + 1. Wyznacz pozostałe pierwiastki dla
wyznaczonej wartości p.
6 kwi 11:47
Tadeusz:
a sama nic?
6 kwi 11:57
Julciaaa: Nie ogarniam tego nic a bardzo na dzis potrzebuje
6 kwi 13:04
wredulus_pospolitus:
To się wcześnie obudziłaś/−eś że jest praca domowa, a Ty nic nie robisz
6 kwi 13:05
Julciaaa: No troszkę ale zrobi mi to ktoś no proszę
6 kwi 13:23
Julciaaa: nawet już bez 1 tylko 2,3,4 pierwsze zrobione bardzo to jest dla mnie ważńe
6 kwi 13:24
wredulus_pospolitus:
No troszkę .... nie ... nikt Ci nie da gotowca 'na ostatnią chwilę'. Naważyłeś piwa? To je
teraz wypij ... i zmiana płci na forum nic Ci nie pomoże.
6 kwi 13:24
Mariusz:
2. W(1) = ?
3. W(−4) = 0 ?
4. W(3) = 0 , p∉ℤ
1
a) 8𝑥
3 − 8𝑥 + 3 = 0
b) 2𝑥
4 + 3𝑥
3 + 4𝑥
2 + 𝑥 − 2 = 0
c) 6𝑥
4 + 7𝑥
3 − 12𝑥
2 − 3𝑥 + 2 = 0
Tutaj nie trzeba zgadywać pierwiastka bo istnieje metoda wykorzystująca
głównie wzory skróconego mnożenia choć jest pewien przypadek w którym
przydatna jest trygonometria
d) 𝑥5 − 2𝑥⋀4 − 13𝑥⋀3 + 26𝑥⋀2 + 36𝑥 − 72 = 0
e) 4𝑥⋀6 − 24𝑥⋀5 + 55𝑥⋀4 − 58𝑥⋀3 + 18𝑥⋀2 + 16𝑥 − 8 = 0
a tutaj gdy najpierw sprawdzimy czy wielomian zawiera pierwiastki wielokrotne to
też obejdzie się bez zgadywania
Pierwiastki wielokrotne sprawdzasz licząc NWD(W(x),W'(x))
a NWD policzysz biorąc kolejne reszty z dzielenia
a) 8𝑥
3 − 8𝑥 + 3 = 0
8𝑥
3 − 1 − 8𝑥 + 4 = 0
(2𝑥 − 1)(4𝑥
2 + 2𝑥 + 1) − 4(2𝑥 − 1)=0
(2𝑥 − 1)(4𝑥
2 + 2𝑥 − 3)=0
| | 1 | | 13 | |
(2𝑥 − 1)((2𝑥 + |
| )2 − |
| )=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
(2𝑥 − 1)(2𝑥 + |
| )(2𝑥 + |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
b)
2𝑥
4 + 3𝑥
3 + 4𝑥
2 + 𝑥 − 2 = 0
16𝑥
4 + 24𝑥
3 + 32𝑥
2 + 8𝑥 − 16 = 0
(16𝑥
4 + 24𝑥
3) − (−32𝑥
2 − 8𝑥 + 16)=0
(16𝑥
4 + 24𝑥
3 + 9𝑥
2) − (−23𝑥
2 − 8𝑥 + 16)=0
(4𝑥
2 + 3𝑥)
2 − (−23𝑥
2 − 8𝑥 + 16)=0
| | y | | y2 | |
(4𝑥2 + 3𝑥 + |
| )2 − ((4y−23)𝑥2 + (3y − 8)𝑥 + |
| + 16)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(y
2 + 64)(4y−23) − (3y − 8)
2 = 0
(4y
3 − 23y
2 + 256y − 1472) − (9y
2 − 48y + 64)=0
4y
3 − 32y
2 + 304y − 1536 = 0
y
3 − 8y
2 + 76y − 384=0
(4𝑥
2 + 3𝑥 + 3)
2 − (𝑥
2 + 10𝑥 +25)=0
(4𝑥
2 + 3𝑥 + 3)
2 − (𝑥 + 5)
2 = 0
((4𝑥
2 + 3𝑥 + 3) − (𝑥 + 5))((4𝑥
2 + 3𝑥 + 3) + (𝑥 + 5))=0
(4𝑥
2 + 2𝑥 − 2)(4𝑥
2 + 4𝑥 + 8) = 0
(2𝑥
2 + 𝑥 − 1)(𝑥
2 + 𝑥 + 2) = 0
(2𝑥 − 1)(𝑥 + 1)(𝑥
2 + 𝑥 + 2) = 0
7 kwi 08:55