kto może mi wytłumaczycz i postarać się zrobić?
lolka: Dany jest trójkąt równoboczny o boku o długości: pierwiastek z 12.
Oblicz długość wysokości tego trójkąta oraz długości promieni okręgów opisanego i wpisanego w
ten trójkąt.
W odpowiedzi zwrotnej podaj odpowiedzi na pytania:
A.Jaka długość wysokości tego trójkąta (h)?
B.Jaka jest długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt (r)?
C.Jaka jest długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie (R)?
6 kwi 16:54
janek191:
a =
√12 =
√4*3 = 2
√3
| | √3 | | √3 | |
h = a* |
| = 2√3* |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
6 kwi 16:59
lolka: a czemu 2r?
6 kwi 17:03
Mila:

a=
√12=
√4*3=2
√3
3)
R=2r
6 kwi 17:03
lolka: czyli
h=3
r=1
R=2?
6 kwi 17:07
Mila:
Tak.
6 kwi 17:08
lolka: dziękuję bardzooooooo
6 kwi 17:12
Eta:

Można też tak: z trójkąta "ekierki" o kątach ostrych 30
o, 60
o
h=3r , a=2r√3, R=2r , P=3r2√3
W tym zadaniu
a=
√12 =2
√3 =2r
√3 ⇒ r=1
to h=3 , R=2 P=3
√3
6 kwi 18:31