Wskaż dominantę i medianę.
Jakub: Wzrost w centymetrach 7 uczniów Gimnazjum nr 2 w Kole jest następujący:
127,129,130,126,129,128,129 cm. Wskaż Dominantę i Medianę.
Dx=............ NMx=........... Mx=............
PROSZĘ o obliczenie z wyjaśnieniem jak to wykonać
6 kwi 19:08
6 kwi 19:31
Jakub: ońca to rozumiem.Tam jest tylko mediana opisana.W zadaniu jest tez dominanta.
6 kwi 21:19
wredulus_pospolitus:
Dominanta −−− element (bądź elementy) który 'najczęściej' występuje
w tym przypadku będzie to 129 cm (3 wystąpienia).
6 kwi 21:21
Jakub: Dziękuję.A jak to jest z medianą,żeby zrozumieć?
6 kwi 21:47
wredulus_pospolitus:
mediana to jest wartość 'elementu środkowego' (ewentualnie − średnia arytmetyczna dwóch
elementów środkowych)
czyli −−− układasz elementy od najmniejszego do największego. W tym zadaniu jest 7 elementów
−−− więc sprawdzasz jaką wartość ma 4'ty element (czy to od lewej czy to od prawej) i to jest
Twoja mediana.
Gdyby mielibyśmy 8 elementów (powiedzmy byłby jeszcze 131cm) to po ułożeniu patrzyłbyś na 4 i
5 element i robił średnią arytmetyczna z tych wartości (dodajesz je i dzielisz na 2)
6 kwi 21:53
Jakub: Dziękuję
6 kwi 22:36
Jakub: Jeszcze pytanie.Dx,MNx,Mx. O co chodzi z tym MNx?
6 kwi 22:37
Jakub: O co chodzi z tym NMx miało być...
7 kwi 10:27