ciagi
TłumokMatematyczny: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych, które są większe od 10, mniejsze od 80 i ktorych
reszta z dzielenia przez 4 jest rowna 3
najpierw obliczyłam sumę wszystkich liczb naturalnych wiekszych od 10 i mniejszych od 80
11,12,13,...,79
suma ciągu wyszła mi 3105
teraz mam chyba zrobic drugi ciąg i potem obliczyc roznice tych dwoch ciagow ale nie wiem jak
sie do tego zabrac.
6 kwi 21:56
Jerzy:
Zapomnieć.Utwórz nowy ciąg arytmetyczny spełniający warunek , potem oblicz jego sumę.
6 kwi 22:00
TłumokMatematyczny: eh.
6 kwi 22:01
Jerzy:
a1 = 11 i r = 4
6 kwi 22:14
Jerzy:
No i oczywiście an < 80 i tak wyznaczysz ile jest składników tej sumy.
6 kwi 22:20
TłumokMatematyczny: a skąd wiadomo że r=4?
6 kwi 22:21
Eta:
11,1519,........,79
a
1=11 r=4
a
n= 4n+7
79=4n+7 ⇒ n=18
| | 11+79 | |
S18= |
| *18=........... |
| | 2 | |
6 kwi 22:23
Eta:
r=15−11= 19−15 =4
6 kwi 22:24
TłumokMatematyczny: Już wiem jak to zrobić, dziekuje kochani
jednak nie wiem czemu za każdym razem jakąś inną metodę trzeba wykorzystać

irytujące to
6 kwi 22:34
an: Przecież to jest najzwyklejszy ciąg arytmetyczny nad czym płaczesz
6 kwi 23:29