wielomiany
lolek: Dzień dobry wszystkim !
Dane są wielomiany:
W(x) = x
5+ x
4 + x
3+ x
2+ x + 1,
P(x) = (x
2 – 3
x + 2)(x
3+ ax
2+ bx + c) + dx + f.
Wiemy, że W(x) = P(x). Oblicz d – f.
Bardzo proszę o pomoc
6 kwi 17:55
Saizou :
P nie jest wielomianem
6 kwi 17:56
WhiskeyTaster: Wielomiany są identyczne, jeśli ich współczynniki są identyczne. Wobec tego wymnóż i działaj.
6 kwi 18:17
ABC: zakładam że tam miało być x
2−3x+2
po ch.. wymnażać

W(1)=6
P(1)=d+f
czyli d+f=6
W(2)=63
P(2)=2d+f
czyli 2d+f=63
czyli d=57 f=−51
czyli d−f=108
6 kwi 18:22
WhiskeyTaster: Ano po to, że skoro lolek prosi o pomoc w takim zadaniu i nie uwzględnia, że zna jakiekolwiek
rozwiązanie, to znaczy, że nie rozumie o co chodzi

Wobec tego lepiej podsunąć coś
trywialnego
6 kwi 18:27
lolek: Właśnie nie wiedziałem jak się za to zabrać ,ale oba rozwiązania kapuje

także dziękuję za
pomoc !
6 kwi 18:59