Proszę bardzo o pomoc z góry dziękuje
Ludwik: 1.Rozwiąż równanie: 2x3 + 3x2 + 3x + 1 = 0
2. Rozwiąż nierówność: −2(x − 5)2(x2 − 1)(x+1)≥0.
3.Wyznacz m i n tak, aby liczba −1 była dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
gdzie W(x) = x3 + mx2 + nx +1.
4.Określ dziedzinę funkcji: f(x)= √(x − 2)(x2 – 8x +16)
5.Wielomian W (x) = x3 + mx2 – 5x +n jest podzielny przez dwumian x+2,
a przy dzieleniu przez x+1 daje resztę 8. Znajdź pierwiastki tego wielomianu.
6 kwi 04:28
wredulus_pospolitus:
1) Wskazówka:
2x3 + 3x2 + 3x + 1 = 0
2x3 + x2 + 2x2 + x +2x + 1 = 0
2) Wskazówka
metoda 'wężyka'
3) Wskazówka
skoro −1 ma być dwukrotnym pierwiastkiem, to wielomian W(x) można zapisać jako:
W(x) = (x+a)*(x+1)
wymnóż i porównaj współczynniki przy danych potęgach −−− wyznacz wartość m i n (i przy okazji
także a)
4) Wskazówka:
√to co być tutaj ma być ≥ 0 −−− metoda wężyka się kłania
5) wskazówka:
W takim razie:
W(−2) = 0
W(−1) = 8
podstaw to pod 'x' ... otrzymujesz układ równań ... wylicz m i n
6 kwi 09:22
ICSP: x
3 + x
3 + 3x
2 + 3x + 1 = 0
x
3 + (x+1)
3 = 0
2x + 1 = 0
6 kwi 09:47
ICSP: 3) chyba (x+a)(x+1)2
Jednak ja bym skorzystał ze wzorów Viete'a.
6 kwi 10:00
wredulus_pospolitus:
ICPS ... tia ... zgubiła się '2' w kwadracie
A wcześniej wyjaśnij maturzyście (bądź jeszcze nie maturzyście) jak wyglądają wzory Viete'a dla
wielomianu 3 stopnia.
6 kwi 10:12
ICSP: Dlatego napisałem "ja bym skorzystał".
Jeżeli będzie chciał to zgłębi temat.
Czasem nawet maturzyści nie wiedzą, ze jest coś takiego jak wzory Viete'a dla wielomianów o
stopniu wyższym niż 2.
6 kwi 10:18
wredulus_pospolitus:
ICPS ... ja bym by powiedział, że wręcz większość maturzystów (i studentów) nie wie o tym
6 kwi 11:18