Równania stycznych do okręgu
xyz: Wyznacz równania stycznych do okręgu (x − 2√3)2 + (y − 1)2 = 16
Styczne nachylone są pod kątem 120 stopni
6 kwi 11:29
wredulus_pospolitus:
Wskazówka:
Skoro ma być nachylona pod kątem 120
o (do osi OX) to jaki będzie współczynnik kierunkowy
tejże stycznej
6 kwi 11:30
xyz: Nie jest podany w treści zadania
6 kwi 11:41
Jerzy:
tg1200 = ?
6 kwi 11:42
xyz: −√3?
6 kwi 11:46
piotr: y=−√3x + b
(x − 2√3)2 + (y − 1)2 = 16
⇒
(x − 2√3)2 + (−√3x + b − 1)2 = 16
Δ=15+14b−b2
Δ=0
⇒
b = −1 ∨ b = 15
⇒
styczne: y=−√3x − 1 ∨ y=−√3x + 15
6 kwi 11:58
xyz: dziękuję pięknie
6 kwi 12:53