Ciągi
Rykers: Witam pomoże ktoś albo da jakąś wskazówkę jak to wykonać
Oblicz ile wyrazów ujemnych ma ciąg an=n2−12n+27. Zbadaj jego monotoniczność.
6 kwi 13:33
Jerzy:
n2 − 12n + 27 < 0 i rozwiązuj w zbiorze N
6 kwi 13:34
wredulus_pospolitus:
zbadaj dla jakich naturalnych 'n' zachodzi:
an < 0 ⇔ n2 − 12n + 27 < 0
6 kwi 13:35
Rykers: A okej teraz kapuje dzięki
6 kwi 13:35
Rykers: Czyli to jest
Δ=36
√Δ=6
x1=9
x2=3
I co teraz?
6 kwi 14:03
Jerzy:

Widzisz ?
6 kwi 14:05
Jerzy:
Z monotonicznością chyba dasz radę.
6 kwi 14:07
Rykers: Czyli po prostu ma 5 wyrazów ujemnych?
6 kwi 14:20
Jerzy:
Dokładnie tak.
6 kwi 14:22
Rykers: Dziękuje jeszcze raz za pomoc
6 kwi 14:25