WSKaż dominantę i medianę.
Jakub: Wskaż dominantę i medianę na podstawie danych w tablicy poniżej.
Tablica 8. Uczniowie klasy Ia LE w Koninie według ocen ze statystyki za pierwszy semestr w roku
2007/2008.
PROSZę z wyjaśnieniem jak to obliczyć a nie wpisaniem samego wyniku

Ocena ze statystyki Liczba uczniów
2 5
3 15
4 10
5 3
Razem: 33
Odpowiedzi:
Dx=.............
NMx=............
Mx=............
6 kwi 19:06
6 kwi 19:33
Jakub: Chciałbym,żeby ktoś mi wyjaśnił o co chodzi z mediana a o co z dominantą.Pod wklejonym linkiem
jest opis mediany.Może ktoś pomoże mi to zrozumieć tutaj.Z góry dziękuję.
6 kwi 21:49
wredulus_pospolitus:
Napisałem Ci w innym Twoim temacie czym jest dominanta (słownie). Zobacz i później zadaj
pytanie, jeżeli nadal nie będziesz rozumieć.
6 kwi 21:50
Jakub: Ja po prostu jeszcze tych tematów nie znam.Jestem w I klasie technikum,nie przerabialismy tego
a nauczyciel podaje nowe działy do opracowania o czym pojęcia nie mamy.Mamy zrobić zadania i
odesłać do sprawdzenia,nikt nie pyta czy w ogóle cokolwiek rozumiemy,tylko na "już" trzeba
odesłać inaczej jedynka.Jestesmy pozostawieni sami sobie w tym trudnym czasie.
Dziękuję za pomoc.Staram sie to zrozumieć,może zakumam.Mam jeszcze jedno zadanie,zaraz
wrzuce.Może mógłbym jeszcze prosić o pomoc?
6 kwi 22:00
Jakub: To teraz z tych liczb "ocena ze statystyki" i "liczba uczniów' muszę wypisać te D i M w
odpowiedzi? I o co w odpowiedzi chodzi z tym MNx?
Nie rozumiem nadal do końca
6 kwi 22:40
Jakub: Nie MNx tylko NMx−pomyliłem...
7 kwi 10:26