Proszę o wynik i rozwiązanie.
Kasia: 1.Rozwiąż równanie: 2x3 + 3x2 + 3x + 1 = 0
2. Rozwiąż nierówność: −2(x − 5)2(x2 − 1)(x+1)≥0.
3.Wyznacz m i n tak, aby liczba −1 była dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
gdzie W(x) = x3 + mx2 + nx +1.
4.Określ dziedzinę funkcji: f(x)= √(x − 2)(x2 – 8x +16)
6 kwi 14:35
6 kwi 15:05
Kasia: tylko, że ja potrzebuje rozwiązanie a nie wskazówki
6 kwi 15:19
wredulus_pospolitus:
To rusz główką.
Jeżeli nie potrafisz w (4) określić dziedziny ... nie wiesz co to metoda 'wężyka' ... to o czym
my mamy tutaj mówić

Chcesz gotowca

To zapłać za to
6 kwi 15:48
Jerzy:
Ile ?
6 kwi 15:51
wredulus_pospolitus:
Nie wiem −−− ile obecnie Jakub bierze za pełen dostęp

Więc myślę że dwukrotność tej kwoty
na utrzymanie forum byłoby takim minimum
6 kwi 15:54
Kasia: proszę o rozwiązanie a nie o spam twoich przemyśleń
6 kwi 16:47
ICSP: 2x
3 + 3x
2 + 3x + 1 = 0
x
3 + x
3 + 3x
2 + 3x + 1 = 0
x
3 + (x + 1)
3 = 0
x = −x − 1
2x + 1 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2(x−5)
2(x
2 − 1)(x+1) ≥0
(x−5)
2(x+1)
2(x−1) ≤ 0 \
x ∊ (−
∞ ; 1] ∪ {5}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
3 + mx
2 + nx + 1
| | −1 | |
x1 = 1 , x2 = 1 , x3 = |
| = −1 |
| | x1x2 | |
m = −(x
1+x
2+x
3) = −1
n = x
1x
2 + x
2x
3 + x
1x
3 = −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x−2)(x
2−8x +16) ≥ 0
(x−2)(x−4)
2≥0
x ∊ (2 ;
∞)
Możesz przepisać.
6 kwi 16:59
Kasia: dziękuje bardzo, a w tym 3 nie powinno być m=3 i n=3?
6 kwi 18:58
Kasia: a ty wreduluspospolitus jestes zwyklym dzbanem od tego jest to forum, żeby pomoc komus w
rozwiazaniu zadania a ty coś tam piszesz zebym ci placil za cos. Kwarantanna ci nie sluzy
widze.
6 kwi 19:18
Saizou :
Kaisa wrzucenie zadań i czekanie jak ktoś je rozwiąże bez Twojego wkładu jest słabe.
Pomoc można nieść osobą, które starają się wykonać zadanie, a nie liczą na gotowca
tak jak to jest w Twoim przypadku.
6 kwi 19:49
wredulus_pospolitus:
"Dzbanie" −−− to forum jest od POMAGANIA, a nie od wyręczania i dawania gotowców.
Ogarnij się licealisto −−− nikt Ciebie za rączkę przez życie nie będzie prowadził, a w dobie
internetu brak umiejętności samodzielnego szukania teorii/wyjaśnienia teorii pokazuje tylko
jak nisko upadła ludzkość.
I tak jak napisałem wcześniej −−− jeżeli nie wiesz co to jest metoda wężyka bądź nie potrafisz
wyznaczyć dziedziny ... to nie mamy w ogóle o czym mówić.
6 kwi 20:23
Kasia: gdyby to forum bylo od takiego pomagania jak masz na mysli to juz by nie istanialo,
Ogarnij sie licealisto XD powiedzial studenciak gnębiony na wykładach muszacy na forum
rozladowywac swoja frustrację.
btw jak jest napisane proszę o rozwiązanie to sklej dziure następnym razem jak nie przychodzisz
pisac na temat tylko prosic o kase za zrobienie zadania XDD
6 kwi 20:36
Mariusz:
No cóż on taki jest sam siebie uważa za geniusza , innych obraża wyzywając ich od miernot
Kiedyś jakiś koleś dał do policzenia dość trudną całkę a nasz geniusz usiłował wmówić mu że
nie da się jej wyrazić za pomocą funkcyj elementarnych dlatego że nie umiał jej policzyć
nawet z Wolframami
Gdy podesłałem na forum zadania z Putnama to też nie umiał tych zadań rozwiązać
On jest z tych co usiłują wyciągnąć pieniądze nawet wtedy jeśli nie umieją
rozwiązać danego zadania
7 kwi 06:33
wredulus_pospolitus:
Widzę, że Ty dalej toniesz w swoich urojeniach.
7 kwi 09:50
Mariusz:
Nie obrażałeś mnie ? To było w temacie w którym pisałem
o możliwości podważenia oceny nauczyciela
Nie napisałeś wtedy tekstu o geniuszu ?
Z twego wpisu wynikało że słusznie mi postawił mierny
co jest równoznaczne z nazwaniem mnie miernotą a to już obraza
Dokładnie nie pamiętam numeru wątku więc go nie przytoczę
ale numer wątku w którym nie umiałeś policzyć całki i wmawiałeś kolesiowi
że nie da się jej policzyć sobie zapisałem
Gdyby forumowa szukajka była sprawna to pewnie więcej takich wpisów by się znalazło
7 kwi 10:11
WhiskeyTaster: Kasia ma lepsze rzeczy do roboty podczas przymusowego przebywania w domu niż wywiązywanie się z
obowiązków szkolnych. W dodatku prostych obowiązków.
7 kwi 10:52
salamandra: @Mariusz, powinieneś powstrzymać się od porównań jakoby wredulus był "jednym z tych", którzy
próbują wyciągnąć pieniądze nie wiedząc jak rozwiązać dane zadanie. Gdyby rzeczywiście tak
było, to nie poświęcałby swojego wolnego czasu razem z Saizou nam, maturzystom rozwiązując z
nami arkusze lub tłumacząc nam działy, na których w szkole "przespaliśmy". Gdyby było tak jak
mówisz, skasowałby nas już (myślę, że można w tysiącach liczyć) i powiedział bujajcie się.
Niech każdy się zajmie sobą − obrażasz go, a sam nie pomogłeś Kasi rozwiązać zadania
7 kwi 11:18
WhiskeyTaster: Salamandro, tylko co do jednego nie masz racji − Kasia chce rozwiązań, a nie pomocy. Różni się
od Ciebie czy innych, którzy tu faktycznie pracują
7 kwi 11:37
salamandra: @WhiskeyTaster, ja się z tym zgadzam i popieram niedawanie gotowców, natomiast skoro Mariusz
tak skrytykował podejście wredulusa, to dlaczego sam nie pomógł, o to mi chodziło
7 kwi 11:40
wredulus_pospolitus:
Mariusz −−− to sprawdź fakty, bo niestety wmawiasz sobie różne rzeczy, które później traktujesz
jako 'prawdę wcieloną', przykładowo:
W temacie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/366394.html twierdzisz jakoby zadania z Putmana byly zbyt trudne, a według opinii
użytkownikÓW innego forum są łatwiejsze od naszej OM.
Na jakiej podstawie to twierdzisz, na podstawie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/391248.html
czyli tematu w którym TY stwierdzasz, że to są zadania zbyt trudne dla mnie.
A co do tych użytkownikÓW to:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=442078
był to cały jeden użytkownik.
Trzymaj się faktów, bo masz z tym problem. No i przy okazji wiemy na jakim forum siedzisz od
lat i piszesz R.R'owe elaboraty.
7 kwi 11:47