Zmienna losowa
Karolina: Z pięciu przedmiotów, wśród których są dwa wadliwe, wybieramy losowo bez zwracania
dwie sztuki. Niech X oznacza liczbę sztuk wadliwych w próbie. Znaleźć rozkład zmiennej
losowej X i naszkicować jej dystrybuantę.
6 kwi 22:15
Karolina: Konkretnie chodzi mi o ten fragment:
"Z pięciu przedmiotów, wśród których są dwa wadliwe, wybieramy losowo bez zwracania
dwie sztuki. " − Jakie prawdopodobieństwo tu zastosować ? Dla 0,1 i 2 wadliwych przedmiotów?
6 kwi 22:42
Leszek: Zmienna losowa x= (0;1;2)
Oblicz poszczegolne prawdopodobienstwa :
| | | | | |
p1 − dwie dobre i zero wadliwych , p1 = | * | /10 |
| | | |
| | | |
p2 − jedna dobra i jedna wadliwa p2 = | *N{2}{1/10 |
| | |
p
3 − dwie wadliwe i zero dobrych
√2 = .........
Pamietaj ze ∑ p =1
7 kwi 13:24