ciągi
456: 1.liczby 0 i 3 są odpowiednio równe trzeciemu i piątemu wyrazowi pewnego siedmiowyrazowego
ciągu
arytmetycznego. naszkicuj wykres tego ciągu
2.Liczby 2x+1,x2+4, 3x2−1 w podanej kolejności są kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego.
Wyznacz te liczby
3.Liczby: x−1,x+1, 3x−1 w podanej kolejności sa równe kolejnym wyrazom rosnącego ciągu
arytmetycznego. Wyznacz te liczby
6 kwi 19:50
Leszek: Skorzystaj z zaleznosci : an = ( an+1 + an−1 )/2 ⇒ a2 = ( a1+ a3 )/2
6 kwi 19:53
456: zad. Suma 100 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jest równa 2175
oraz a51=22. Wyznacz ten ciąg.
6 kwi 19:56
Jerzy:
@Leszek, a kto pyta o drugi wyraz ciągu ?
6 kwi 20:00
Leszek: 2) x2 +4 = (2x+1+3x2−1)/2 ⇒ x= ........
6 kwi 21:37