Bardzo proszę o rozwiązanie zadanie do dziś. Będe mega wdzięczny
Karoleq: 1. Rozwiąż równania:
a) 8𝑥⋀3 − 8𝑥 + 3 = 0
b) 2𝑥⋀4 + 3𝑥⋀3 + 4𝑥⋀2 + 𝑥 − 2 = 0
c) 6𝑥⋀4 + 7𝑥⋀3 − 12𝑥⋀2 − 3𝑥 + 2 = 0
d) 𝑥5 − 2𝑥⋀4 − 13𝑥⋀3 + 26𝑥⋀2 + 36𝑥 − 72 = 0
e) 4𝑥⋀6 − 24𝑥⋀5 + 55𝑥⋀4 − 58𝑥⋀3 + 18𝑥⋀2 + 16𝑥 − 8 = 0
2. Nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu
𝑊(𝑥) = 3𝑥⋀3 + 5𝑥⋀2 + 2𝑥 − 6 przez dwumian 𝐹(𝑥) = 𝑥 − 1
3. Nie wykonując dzielenia wykaż, że wielomian
𝑊(𝑥) = 2𝑥⋀4 + 5𝑥⋀3 − 7𝑥⋀2 + 18𝑥 − 8 jest podzielny przez wielomian
𝐺(𝑥) = 𝑥 + 4 .
4. Wyznaczyć p tak, aby liczba 3 była pierwiastkiem wielomianu
𝑊(𝑥) = 𝑥3 − 5𝑥⋀2 + 𝑝𝑥 + 1. Wyznacz pozostałe pierwiastki dla
wyznaczonej wartości p.
6 kwi 11:40
Julciaaa:
6 kwi 11:46
6 kwi 13:07