matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.5.2009
Zadania
Odp.
6
ysz:
Suma kwadratów trzech kolejnych ujemnych liczb całkowitych parzystych jest równa 116. Wyznacz te liczby.
5
Roki:
może ktoś zerknąć w moje zadania wcześniejsze proszę
2
Olcia:
a) pole trójkąta równobocznego jest równe 96
√
3
cm
2
. oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie i długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
3
Olcia:
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest o 4 cm dłuższy od promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt. Oblicz
15
niunia15xD:
:::rysunek::: Jakub .... pomożesz.?
3
niunia15xD:
:::rysunek::: Oblicz rezystencję zastępczą.
6
DAAANKA:
zad1 miedzy liczby 27 i (−8) wstaw dwie liczby tak aby wraz z podanymi liczbami byly kolejnymi
4
Damian:
1) Niech R jest relacją określoną w zbiorze X = {2, 4, 8, 3, 6, 10,12, 15, 20} i niech xRy <−> y−x jest podzielne przez 4
1
kilo:
pomoże mi ktoś proszę
2
Aniaaa:
ktory z prostokatow o obwodzie 30m ma najwieksze pole?
7
kilo:
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny wiedząc, że obwód trójkąta wynosi 30cm, a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 6,50 cm.
4
kamil:
:::rysunek:::
5
kamil:
zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B, a następnie A∪B, A∩B, A−B oraz B−A A= (−1,1>U<3,6> B=<0,2>
3
mariusz:
pomocy z ciagami
1
musze wyznaczyc ciag geometryczny majac dane a1=−1 i a5=−
64
13
DAAANKA:
zad1 sprawdz czy liczby 2+ pierwiastek z trzech,−1−pierwiastek z trzech,2 tworza ciag geometryczny?
9
aGA:
(x+ √5 ) (√1+√5)= √5
8
aGA:
(√6+ √2) (√3−√8)
4
kilo:
W trójkącie ABC dwusieczne kątów wewnętrznych przecinają się w punkcie M. Przez punkt M poprowadzono proste równoległe do prostych zawierających odcinki AB i AC, które przecinają bok
2
jolcia3112:
Zad.1 Krzesła karuzeli zakreślają w czasie t = 6s okrąg o promieniu r = 6m. Oblicz prędkość kątową i
2
julia:
Hej, mam do Was pytanko, jak jest zwykły pierwiastek a pod nim jeszcze jeden pierwistek, np 12 stopnia z jakiejś liczby, to po uproszczeniu którego stopnia będzie to pierwiastek?
2
[A]^os:
4+x
2
2x−1
=
x
2
7
GAAAPAAA:
rozwiaz rownania i nierownosci
1
ertert:
w równoległoscianie dane są pola przekrojów przekątnych równoległościanu P i Q, kąt α zawarty między tymi przekrojami oraz długośc ich wspólnej
8
Ola:
Kąty przy podstawie trójkąta mają miarę 30 i 45 stopni, a wysokość poprowadzona do tej podstawy ma długość 6
√
3
. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
3
Gustaw:):
Oblicz pole i obwód rombu, w którym dłuższa przekątna ma długość 12 cm a kąt rozwrty ma miarę 120 stopni.
6
Majka:
Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego, którego krótsza podstawa ma długość 3, wysokość jest równa 4, a kąt ostry ma miarę 30 stopni.
2
mcrn:
Polecenie: Skróć
1
Radek:
mam zagro z chemii i potrzebuje tego zadania
w jakiej ilosci roztworu powinno byc 120g Pb(NO
3
)
2
aby byl roztwor nasycony w temperaturze 20
o
C
5
Adam:
pierwsze zadanie:
3
paula:
Dla jakich wartości parametru x liczby 2x
2
−5; x−2;4x−3 tworzą ciąg arytmetyczny? Nie mam pojęcia jak się zabrac za to zadanko...prosze o pomoc,dziękuję.
2
paula:
Rozwiąż równanie 1+5+9+...+x=153 Z góry dziękuję
6
GAAAPAAA:
ROZWIAZ ROWNANIA I NIEROWNOSCI
2
olivianna:
Naszkicuj wykres funkcji f(x) i podaj jej własności: a) dziedzinę
0
olivianna:
Naszkicuj wykres funkcji f(x) i podaj jej własności: a) dziedzinę
2
Eudoksja15:
Błagam − pomóżcie! Dla jakich wartości a i b funkcja f(x)=−2x+3 dla x<0 jest parzysta, a dla jakich
2
eliza_ez:
3
eliza_ez: