ciągi
paula: Dla jakich wartości parametru x liczby 2x2−5; x−2;4x−3 tworzą ciąg arytmetyczny?
Nie mam pojęcia jak się zabrac za to zadanko...prosze o pomoc,dziękuję.
29 maj 10:47
paziówna: z własności wiesz, że środkowy wyraz ciągu arytmetycznego jest średnią arytmetyczną wyrazów
sąsiednich
(x−2)2 = (2x2−5)(4x−3)
x2 − 4x + 4 = 8x3 − 6x2 − 20x + 15
7x3 − 7x2 − 16x + 11 = 0
29 maj 10:58
paula: Dziękuję
29 maj 11:05
Kate : jest źle,
owszem, z własności wiesz, że środkowy wyraz ciągu arytmetycznego jest średnią arytmetyczną
wyrazów, ale koleżanka wyżej napisała własność dla ciągu geometrycznego .
powinno być :
x−2 = 2x2 − 5+ 4x−32 / *2
2(x−2) = 2x2 − 5+ 4x−3
2x−4 = 2x2 − 5+ 4x−3
−2x2 + 2x − 4x −4 +5 +3 =0
−2x2 − 2x +4 =0 / : (−2)
x2 + x −2 = 0
Δ = 9 √Δ = 3
x1 = −2 lub x2 = 1 . → taka powinna być odpowiedź
29 maj 17:10