matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
mariusz:
pomocy z ciagami
1
musze wyznaczyc ciag geometryczny majac dane a1=−1 i a5=−
64
29 maj 19:16
Eta:
Witam
1
a
5
= a
1
*q
4
=> (−1)*q
4
= −
64
1
więc q
4
=
64
√
2
√
2
to q=
lub q=
4
4
to: a
n
= a
1
*q
n−1
podstaw i podaj a
n
29 maj 19:22
Eta:
Chochlik
..... poprawiam:
√
2
q=
4
√
2
lub q= −
4
29 maj 19:41
Eta:
Podam dokończenie zadania
√
2
dla q=
4
a
n
= −1 *(
√
2
4
)
n−1
to: a
n
= −1*(
√
2
4
)
n
*
4
√
2
więc a
n
= −2
√
2
*(
√
2
4
)
n
dla q= −
√
2
4
policz podobnie........
29 maj 19:48