CIAGI!!!
DAAANKA: zad1
sprawdz czy liczby 2+ pierwiastek z trzech,−1−pierwiastek z trzech,2 tworza ciag geometryczny?
zad2
suma trzech pierwszych wyrazow ciagu wynosi 21,a trzech nastepnych 168.ktory wyraz ciagu rowna
sie 192?
29 maj 19:10
Eta: Pomagam
29 maj 19:12
tim: Eh, ja chciałem

PS. Cześć
29 maj 19:13
Eta:
zad1/
a, b, c −−− tworzą ciąg geom
to z def. mamy:
b2 = a*c
sprawdzamy tę zależność:
czyli
( −1 −√3)2 = 2( 2 +√3)
L= 1 +2√3 + 3 = 2√3 +4
P= 4 + 2√3 = 2√3 +4
więc L=P ....... zatem tworzą ciąg geom.
zad2/ nie napisałaś jaki to ciąg?
29 maj 19:15
Eta:
Witaj Timuś

Skąd mogłam wiedzieć?
dawaj drugie zad........... pozostawiam już Tobie! ok?
29 maj 19:16
DAAANKA: ciag gepmetryczny
29 maj 19:17
tim: a
1 + a
1q + a
1q
2 = 21
a
1q
3 + a
1q
4 + a
1q
5 = 168
a
1(1 + q + q
2) = 21
a
1q
3(1 + q + q
2) = 168
Przyrównaj i oblicz q (q = 2).
29 maj 19:28
tim: Jest inna metoda, ale ja lubie inaczej zawsze
29 maj 19:28
tim: A własnie... Jak byłem na tym konkursie.. było zadanie, gdzie wyszło równanie kwadratowe i
trzeba to było na czynniki rozbić, ale mi sie nie chcialo i policzylem Δ itd

, dzisiaj
pojechalem ogladać, to pani sprawdzająca wzięła to w kółko i napisała, że gratuluje wiedzy i
rozwiązania
29 maj 19:30
Eta:
Gratulacje Timuś

podam takie rozwiązanie
a1+ a1*q +a1*q3= 21
a
1*q
3 +a
1*q
4 +a
1*q
5= 168
teraz taki "myk"

q
3(
a1 +a1*q +a1*q2 = 168
więc q
3*21 = 168 => q
3 = 8 =>
q=2 
a
1 już prosto!
29 maj 19:39
Eta:
Oczywiście widać chochlika

ma być w pierwszym
a1 +a1*q +a1*q2= 21
29 maj 19:43
tim: Mały błąd w pierwszej linijce

a
1 + a
1q + a
1q
2 = 21
29 maj 19:43
DAAANKA: Bardzo dziekuje
29 maj 19:54
Eta: 
Timuś

.... poprawiłam
29 maj 19:56