Jakub .... pomożesz.?
R1= 20Ω
R2= 0.25Ω
R3 = 15Ω
Witaj Jakubie
Dopiero teraz zauważyłem to zadanie, a dziewczyna pewnie już słodko śpi.
Nie jestem fizykiem , ale też mi w tym zad. cosik nie pasuje
Moja "połówka" ....... twierdziła tak jak Ty Jakubie
...... że coś nie tak z tym zad !
Nie ma sensu liczyć bo Rz=0.
Jak rzeczywiście nauczyciel jest wymagający i znający się na swoim przedmiocie, to może chce
przetestować, czy w ogóle myślisz (rozumiesz istotę liczenia oporów). W ten sposób sprawdzi,
czy rozumiesz ten temat, czy tylko liczysz mechanicznie ze wzorów.

W tym zadaniu nie ma potrzeby liczenia prądów i spadków napieć... to jest typowe zadanie tylko
i wyłącznie na obliczenie rezystancji zastępczej...
moim znaniem z tego co pamiętam z technikum z elektroniki... to bedzie tak...
| 1 | 1 | |||
wzor na polaczenie rownolegle to Rz = | + | z tego wynika: | ||
| R1 | R2 |
| R1 + R2 | ||
Rz12 = | ||
| R1R2 |
| 1 | 1 | |||||||||
Rz123 = | + | = | ||||||||
| R3 |
| R1R2 | R3 (R1 + R2) | |||
Rz123 = | + | = | ||
| R1 + R2 | R1 + R2 |
| R1R2 + R3(R1 + R2) | ||
Rz123 = | ||
| R1 + R2 |
mozna tutaj jeszcze próbować zastosować połączenie trójkąt − gwiazda... sa na to specjalne
wzory... ale nie wierze zebyś dostała zadanie na zastosowanie tych twierdzen... bo są one za
trudne... 

bez obrazy
ja jestem dopiero w gimnazjum.
dzięki za pomoc.
mam nadzieję, że następnym razem da coś łatwiejszego i przemyśli to lepiej, niż tym razem
d
bo później jak sprawdzał to narysował koło mojego rysunku coś takiego jak jest wyżej.
więc nie wiem o co mu chodziło.
a z tablicy w 100% przerysowałam dobrze, bo koleżanka miała
ten sam rysunek. i rzecz jasna obie nie zaliczyłyśmy.
ale co tam. pójdę jeszcze raz i może akurat się uda. Tzn ja
chciałam poprawić spr bo dostałam 2 a pasowałoby coś lepszego.
i po prostu chciałam wiedzieć jak to zadanie można rozwiązać. tak na wszelki wypadek
d
jeszcze raz dzięki za pomoc 