wysokość i pole trójkąta
Olcia: Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest o 4 cm dłuższy od promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt. Oblicz
a) wysokość trójkąta
b) pole trójkąta
29 maj 21:32
Basia: Pomagam
29 maj 22:48
Basia:
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny
r = 13h
a promień okręgu opisanego na tym trójkącie
R = 23h
gdzie
h − wysokość trójkąta
R = r+4
13h = r /*(−1)
23h = r+4
−13h = −r
23h = r+4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
23h − 13h = r+4−r
13h = 4
h = 12
29 maj 22:52
Basia:
ad.b
P = 2*24*
√3
P = 48
√3
29 maj 22:56