trójkąt równoboczny
Olcia: a) pole trójkąta równobocznego jest równe 96√3 cm2. oblicz długość promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie i długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
b)oblicz pole trójkąta równobocznego, wiedząc że pierścień wyznaczony przez okrąg opisany na
tym trójkącie i przez okrąg wpisany w ten trójkąt ma pole 300pi cm2
c)w sześciokącie foremnym różnica długości dwóch przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka
wynosi 6cm. oblicz pole tego sześciokąta
29 maj 21:38
Eta:
Jeszcze pomagam
29 maj 22:44
Eta:
Zad1/
to a
2 = 384 => a =
√64*6 => a = 8
√6
więc R
op =
23*h
Δrównob
r
op=
13*h
Δrównob
podstaw dane i policz....... dasz radę

zad2/
podobnie jak zad1/
pole pierścienia jest: πR
2 − πr
2 = 300π /:π
otrzymasz: R
2 − r
2 = 300
zatem:
14a
2 = 300
a
2 = 75 => a =
√75 => a = 5
√3
Pole oblicz ze wzoru:
zad3/
d
1 = 2a d
2 = 2*h
Δrównob
więc d
2 = a
√3
to: d
1 − d
2 = 6 => 2a − a
√3=6 => a( 2 −
√3)=6
to
| | 6 | |
a= |
| po usunięciu niewymierności otrzymamy:
|
| | 2 −√3 | |
a = 6( 2 +
√3)
zatem podstaw do wzoru na pole sześciokąta
P= 6*
a2√34 i policz......
29 maj 22:57