Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego...
Majka: Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego, którego krótsza podstawa ma długość 3, wysokość
jest równa 4, a kąt ostry ma miarę 30 stopni.
29 maj 12:55
Eta:
Witam

gimnazjum? czy liceum? ., czy znasz f. trygonometryczne?
29 maj 15:54
Majka: liceum i raczej trzeba tu zastosować trygonometrię
29 maj 15:59
Eta: ok

Rysuję , to bardzo proste zadanko
29 maj 16:03
Eta:

Policz: z ΔAED −− prostokątnego
hk = sin30
o sin30
o =
12
więc h= 2*4 => h= 8
x wyliczamy np: z tw. Pitagorasa ( można też z f. cos30
o)
x
2 = k
2 − h
2
więc x
2 = 64 − 16 => x
2 = 48
to: x =
√48 =
√16*3 = 4
√3
więc
zatem 8
√3= a +3 => a = 8
√3 +3
podstaw do wzoru na pole i na obwód trapezu..
Ob= 2*k + a + b
wykonaj obliczenia
29 maj 16:14
AkkA: a czym u ciebie jest h? bo wysokość dana w zadaniu jest równa 4, chyba chodziło ci o k (sorry
że tak poprawiam, ale dla jasności)
29 maj 21:08
Eta: OK

Dzięki za poprawkę! ( nie zauważyłam .......
Oczywista− oczywistość ,że
k
zatem dla jasności:
hk = sin30
o =>
k= 2*4 =>
k=8
29 maj 21:20